Δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με το Βαλτινό


Ένας από τους τρόπους για την αναζήτηση και ανακάλυψη ιστορικών στοιχείων για την τοπική ιστορία της περιοχής Βαλτινού, είναι η αποδελτίωση παλαιότερων εφημερίδων.
Μέσα από την αναδίφηση σε παλιές τοπικές εφημερίδες αντλήθηκε πλούσιο υλικό,  που στοιχειοθετεί και συμπληρώνει ένα από τα κομμάτια της τοπικής ιστορίας.
Έτσι όπως τα θέματα αυτά καταγράφηκαν, αναγνωρίσθηκαν και παραδόθηκαν στο αναγνωστικό κοινό.
Η εργασία αυτή αποτελεί μια κιβωτό - μια τράπεζα ντοκουμέντων, ίχνη από το παρελθόν του βίου της περιοχής, που ξετυλίγουν μέρος της ιστορίας, αποκαλύπτοντας την αφετηρία, την διαδρομή και την εξέλιξη της.
Τα παρατιθέμενα δημοσιευμένα αποσπάσματα και η αναφορά τους στις ιστορικές πηγές πιστοποιούν πρόσθετα το κύρος της εργασίας και προσδιορίζουν εύγλωττα τη σπουδαιότητα της.
Σκόρπια, δημοσιεύματα, τεκμήρια, ειδήσεις, ντοκουμέντα σημαντικά κι ασήμαντα, τα οποία καλύπτουν χρονολογικά έναν αιώνα και πλέον ιστορίας καθημερινής ζωής.
Η αναζήτηση στοιχείων του παρελθόντος, για την ταυτότητα του χωριού, μέσα από την διαδικασία διερεύνησης του τοπικού τύπου και με βάση τα διάφορα δημοσιεύματα που κατά καιρούς αποτέλεσαν μέρος της ύλης των εφημερίδων, έρχεται να συμπληρώσει ένα ακόμη κομμάτι της τοπικής ιστορίας του Βαλτινού.

 ΠΑΛΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δολοφονία αγροφύλακα στο Βαλτινό

Από την εφημερίδα των Αθηνών «ΑΙΩΝ» της 15 Μαρτίου 1882, σταχυολογήσαμε την είδηση που αφορά την δολοφονία ενός Οθωμανού αγροφύλακα στο Βαλτινό. Η είδηση έχει ως εξής:

«Εν τω χωρίο Βαλτσινού της επαρχίας Τρικάλων, εδολοφονήθη εις αγροφύλαξ Οθωμανός παρ’ αγνώστων».



Το Ειρηνοδικείο του Βαλτινού

Το Βαλτινό μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους αποτέλεσε έδρα Ειρηνοδικείου. Την ύπαρξη του Ειρηνοδικείου στο Βαλτινό καθώς και το όνομα του Ειρηνοδίκη, μας το επιβεβαιώνουν μια σειρά ντοκουμέντων, από διατάγματα και από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής.
Στο διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 264/1883, φαίνεται η απόφαση ορισμού του Υπουργού Δικαιοσύνης Λ. Γ. Ράλλη, για τη σύσταση Ειρηνοδικείου, Δευτέρας τάξεως στο χωριό Βαλτινό. Το διάταγμα έχει ως εξής:



«ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Έχοντες υπ’ όψει τον από 22 Ιουνίου 1882 ΑΝΕ νόμον περί Ειρηνοδικείων και ειδικών πταισματοδικείων, τα από 31 Μαρτίου ε. ε. διάταγμα περί της εις δήμους διαιρέσεως των επαρχιών Τρικάλων και Καλαμπάκας και τας αποτίσεις της ολομελείας του εν Τρικκάλοις Πρωτοδικείου.
Προτάσει του Ημετέρου επί της Δικαιοσύνης Υπουργού, αποφασίσαμεν και διατάσσομεν.
Η δικαιοδοσία των εν ταις επαρχίαις Τρκκάλων και Καλαμπάκας Ειρηνοδικείων ορίζεται κατά δήμους ως εξής:…
Β) Εις το Ειρηνοδικείον Βαλτσιών, δευτέρας τάξεως, έδραν έχον το χωρίον Βαλτσινό, υπάγεται ο δήμος Πιαλίων.
Εν Αθήναις τη 5 Ιουλίου 1883.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο Υπουργός Της Δικαιοσύνης
Λ. Γ. ΡΑΛΛΗΣ»


Την ύπαρξη του Ειρηνοδικείου στο Βαλτινό την διαβάζουμε σταχυολογώντας την εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΑ της 12ης – Μαΐου – 1883, όπου σε σχόλιό της κάνει αναφορά για την επικείμενη επιθεώρηση του εισαγγελέα στο ειρηνοδικείο του Βαλτινού. Η είδηση έχει ως εξής:

«Ο εντάυθα ικανώτατος και δραστήριος εισαγγελεύς κ. Ι. Βερέτας ήρξατο από της προχθές δευτέρας της επιθεωρήσεως των υπό την δικαιοδοσίαν του ειρηνοδικείων. Και πρώτον μεν επιθεώρησε το εν Τσιοτίου ειρηνοδικείον, σήμερον δε μεταβαίνει εις Βαλτσινόν και εκείθεν εις τους ορεινούς δήμους.
Συνετόν και άξιον επαίνων το τοιούτον μέτρον».


Δικαστική απόφαση υιοθεσίας

Στην εφημερίδα «ΤΡΙΚΚΑΛΑ» της 28 Ιουλίου 1883 σταχυολογήσαμε μια είδηση που αναφέρεται σε κατοίκους του Βαλτινού. Η είδηση έχει ως εξής:

«Το δικαστήριον των εν Τρικκάλοις Πρωτοδικών δια της υπ’ αριθμόν 465 Ε. Ε. αποφάσεώς του εκήρυξε θετήν θυγατέρα του Κωνστ. Κρούπη & της συζύγου αυτού Μαρίας Κ. Κρούπη, κατοίκων Βαλσινού, Βασίλω θυγατέρα Κ. Λάφα, σύζυγον δε Γεωργίου Ρίζου, κατοίκου επίσης.
Τρίκκαλα την 22 Ιουλίου 1883.»


Ο θάνατος του τσιφλικά Στέφανου Σιμή

Από την εφημερίδα των Τρικάλων «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ» της 7 Σεπτεμβρίου 1884, σταχυολογήσαμε την είδηση που αφορά τον θάνατο του τσιφλικά του Βαλτινού Στέφανου Σιμή. Η είδηση έχει ως εξής: 

«Την 26-27 Αυγούστου απεβίωσεν εν τω κτήματίτου Βαλτζινού, εις των εν Τρικκάλοις πρώτων Οικοκυραίων, ο Στέφανος Σιουμής, ανήκων εις την επιφανεστάτην οικογένειαν του ποτέ άρχοντος Κυρίου  Κωνσταντίνου Σιουμή, ως ονομάζοντο τότε, όσοι ελάμβανον τον τίτλον του άρχοντος εκ της οθωμανικής εξουσίας. Ο αοίδιμος Στέφανος Σιουμής κατείχεν εν Τρικκάλοις επί Τουρκοκρατείας επιφανή θέσιν, διότι επί πολλά έτη ήτο Δικαστής (αζάς) εις το εμποροδικείον Τρικκάλων, ήτο τίμιση εις τα συναλλαγάς του, και πιστός φίλος εις τους φίλους του. Ατυχώς ευρεθείς μόνος του εις το κτήμα του Βαλτζινού, της οικογένειάς του υπαρχούσης εις το εξοχικόν χωρίον Τύρνα, προσεβλήθη υπό κακοήθους πυρετού, και εντός δυο ημερών απεβίωσε. Ετιμήθη παρά του βασιλέως με τον σταυρόν του Σωτήρος.
Αιωνία Σου η μνήμη αοίδιμε Στέφανε Σιουμή, γαίαν έχοις ελαφράν.»

Πότε κτίστηκε το εξωκκλήσι της Παναγίας.
Σύμφωνα με τις διάφορες αναδιφήσεις, σε παλαιότερες τοπικές εφημερίδες και βιβλία τα συγκεκριμένα στοιχεία για τη χρονολόγηση της Παναγίας Βαλτινού έχουν ως εξής:
Στις αρχές του 19ου αιώνα, λόγω της παρακμής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας αποτελούσε ιδιοκτησία του Αλή πασά των Ιωαννίνων.
Το 1881 με την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλαξε. Επειδή η απελευθέρωση δεν έγινε επαναστατικά, οι Τούρκοι ιδιοκτήτες των τσιφλικιών είχαν το δικαίωμα να πουλήσουν φεύγοντας τις περιουσίες τους, κυρίως σε πλούσιους Έλληνες γαιοκτήμονες και επιχειρηματίες.
Οι καινούργιοι τσιφλικάδες ήταν πλούσιοι ομογενείς του παροικιακού ελληνισμού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης για επενδύσεις. Έτσι Γεωργοεπιχειρηματίες, μορφωμένοι, γλωσσομαθείς ήτανε οι αγοραστές της γης και αποτέλεσαν την υψηλή κοινωνία της Θεσσαλίας.
Το Βαλτινό μαζί με άλλα τέσσερα χωριά καθώς και η κτηματική περιοχή της παναγίας Βαλτινού περιήλθαν στην ιδιοκτησία του μεγαλοκτηματία Στέφανου Σιμή. Ο Στέφανος Σιμής γεννήθηκε το1850 και παντρεύτηκε με μια αρχοντοπούλα από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, την Καλλιόπη, με την οποία γέννησαν τον μοναχογιό τους Βασίλειο.
Με τα τσιφλίκια και το εμπόριο, η οικογένεια Σιμή, έκανε μεγάλη περιουσία και είχε δημιουργήσει γύρο από το όνομά της έναν πραγματικό μύθο πλούτου, αρχοντιάς και χλιδής για την εποχή της παντοδυναμίας της. Αλλά ήταν και βαθειά θρήσκοι.
Φημίζονταν για την χριστιανική τους ευλάβεια και ευσέβεια. Μάλιστα, από κάποιο τούρκο γυρολόγο, αγόρασαν παλιά και την τίμια κάρα του Αγίου Γρηγορίου, του Νεοκαισαρείας, τοποθετημένη σε χρυσοποίκιλτη θήκη, την οποία δώρισαν στον Ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκονταν απέναντι από το αρχοντικό τους στο Βαρούσι Τρικάλων. 
Ο γιός του, Βασίλειος Σιμής, εις μνήμην του θανάτου του πατέρας του, που απεβίωσε στο Βαλτινό, αποφάσισε να κτίσει τον ναό της Παναγίας στο τσιφλίκι του, στο δάσος Λόγκος του Βαλτινού και να αφιερώσει το όνομα «Κοίμηση της Θεοτόκου». 
Έτσι ο ιδιόκτητος ναός της Παναγίας Βαλτινού κτίστηκε το 1885 με χρήματα του τσιφλικά Βασιλείου Σιμή, εις μνήμην του θανάτου του πατέρα του.
Κατά την απαλλοτρίωση του 1932 και σύμφωνα με το άρθον 3 εδ. 1ο του Π.Δ. 15-2-23 που αφορούσε την απαλλοτρίωση των θρησκευτικών ιδρυμάτων η ιδιοκτησία της περιοχής, όπου υπάρχει και ο ναός της Παναγίας, περιήλθε στην ιδιοκτησία της κοινότητας Βαλτινού.

Ο άρχοντας Βασίλης Σιμής

Πρόκειται για τον πατέρα του Βασίλη Σιμή τον άρχοντα των Τρικάλων, Στέφανο Σιμή.
Η οικογένεια Σιμή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου μας, μιας και το χωριό Βαλτινό αποτέλεσε ένα τσιφλίκι από τα τέσσερα χωριά της περιοχής, που ανήκαν στην οικογένεια Σιμή, και που εκμεταλλεύονταν επί χρόνια.
Μέσα στο τσιφλίκι αυτό, μεταξύ άλλων, ήταν το δάσος του Λόγκου και το δάσος της Παναγίας.
Το ιστορικό της οικογένειας Σιμή ξεκινάει από τα αδέλφια Στέφανο και Δημήτρη Σιμή, οι οποίοι γεννήθηκαν περίπου στις αρχές του 1800.
Ο Στέφανος Σιμής, παντρεύτηκε με μια αρχοντοπούλα, την Καλλιόπη, από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης και απόχτησαν ένα παιδί, τον Βασίλειο. Ο άλλος αδελφός, ο Δημήτριος Σιμής έμεινε άγαμος.
Ο Βασίλειος Σιμής παντρεύτηκε και με τη γυναίκα του Ελένη απόχτησαν επτά παιδιά. Τον Γιώργο, την Φανή, την Ευτέρπη, τον Ιωάννη, την Ευφροσύνη, τον Στέφανο, και την Όλγα.

Τα τέσσερα, από τα επτά εγγόνια του Στέφανου Σιμή. 
Η Φανή (όρθια από αριστερά, ο Ιωάννης, ο Στέφανος και η Ευτέρπη.

Με τα τσιφλίκια και το εμπόριο έκαναν μεγάλη περιουσία και είχαν δημιουργήσει γύρω από το όνομά τους έναν πραγματικό μύθο πλούτου, αρχοντιάς, και χλιδής για την εποχή της παντοδυναμίας τους.
Κατοικούσαν στο Βαρούσι Τρικάλων σε ένα αρχοντικό το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα, και στο Βαλτινό, όπου πέθανε ο Στέφανος Σιμής, είχαν την εξοχική κατοικία (κονάκι) που υπάρχει και σήμερα και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.



Το Ειρηνοδικείο του Βαλτινού (Ο Ειρηνοδίκης)

Κατά την αναδίφησή μας σε παλιές εφημερίδες των Τρικάλων ανακαλύψαμε και άλλα δημοσιεύματα της εποχής για την ύπαρξη του Ειρηνοδικείου στο Βαλτινό καθώς και το όνομα του Ειρηνοδίκη.
 Στην εφημερίδα «ΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ» της 24 - Μαρτίου -1884 σταχυολογήσαμε την είδηση που αναφέρεται στον θάνατο του ειρηνοδίκη του Βαλτινού. Η είδηση έχει ως εξής:

 «-Την παρελθούσαν Δευτέραν απεβίωσεν πλήρης ημερών ο Θεοδόσιος Παππαϊωάννου, Ειρηνοδίκης Βαλτσινού αφήσας απαρηγόρητον πολυμελή οικογένειαν. Ο μακαρίτης υπηρετήσας επί πολλά έτη εις διάφορα μέρη, ως τοιούτος υπήρξεν ο τύπος του τιμίου και συνειδητού υπαλλήλου δο και απέθανε πένστατος ως άπαντες οι τοιούτον βίον άγοντες.»

Στην ίδια εφημερίδα υπάρχει και το παρακάτω σχόλιο:

«Εκ συνεισφορά του συλλόγου των κυρίων καθηγητών και των μαθητών του Γυμνασίου συνελέγησαν 200 και επέκεινα δραχμαί υπέρ της πολυμελούς και εν μεγίστη πενία διατελούση οικογενείας του εν Βαρμπόπι αποθανόντος ειρηνοδίκου Θ. Παππαϊωάννου. Η πράξις αυτή των κ. καθηγητών και μάλιστα των μαθητών είναι ευγενής, είναι ανωτέρα παντός επαίνου και καταδεικνύει ότι η νεολαία του Γυμνασίου των Τρικάλων εμφορείται αισθημάτων Χριστιανικών ευχόμεθα δε ίνα το γενναίον αυτής παράδειγμα συγκινήσει και τους πολίτας όπως συνεισφέρωσι και ούτοι υπέρ της αποφρανισθείσης οικογενείας.
-Ευχαρίστως αναγράφομεν, και τούτο προς τιμή αυτής, ότι η ενταύθα Ισραηλιτική κοινότης προσήνεγκε υπέρ της οικογένειας ταύτης δραχ. εκατόν.»

 Ενώ στην εφημερίδα «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ» η είδηση αναφέρεται ως εξής: 

«Απεβιώσαντος του ειρηνοδίκου Βαλτζινού Θεοδοσίου Παππαϊωάννου εγκατέλιπε πάμπτωχον πολυμελή οικογένειαν. Φιλάνθρωποι πολίται πρόσφερον βοήθειαν. Ιδίως ο Σύλλογος της Ισραηλιτικής κοινότητος προσέφερε φιλανθρώπως βοήθειαν εκατόν δραχμών».

Επίσης, στο βιβλίο «Δ΄ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ» του ΕΜΟΤ, έκδοση 1979, ο Δημήτρης Παπαζήσης στο άρθρο του με τίτλο «Τα Τρίκαλα μετά την απελευθέρωση» στη σελίδα 89 αναφέρει την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βαλτινού ως εξής:

«Μερικά των τόσον αμελετήτως δημιουργηθέντων Ειρηνοδικείων Βαλτσινού, Τύρνας, Μαλακασίου καταργούνται και κλείνουν ελλείψει πελατών, φιλησύχων όντων των κατοίκων».

Τέλος να επισημάνουμε ότι στο νομό Τρικάλων, τα Ειρηνοδικεία Β΄ τάξεως ιδρύθηκαν το 1882 από την κυβέρνηση Χαρ. Τρικούπη στα παρακάτω χωριά: Βαλτινό, Τύρνα, Τσιότι (Φαρκαδόνα), Γαρδίκι, Καλαμπάκα, Καστανιά, και Μαλακάσι. 


Η πλημμύρα του Πηνειού

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ» της 2ης Μαρτίου 1886 γίνεται αναφορά στην εκχείλιση του Πηνειού ποταμού και στις ζημιές που προκλήθηκαν από την πλημμύρα, στο Βαλτινό και στα γύρω χωριά της περιοχής. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Ο ποταμός Πηνειός
Και άλλοτε κατ’ επανάλληψιν εγράψαμεν παρακαλούντες την κυβέρνησιν να λάβη πρόνοιαν περί της κοίτης του ποταμού Πηνειού, όστις διασχίζων όλην την πεδιάδα της Θεσσαλίας επροξένησε και προξενεί εκάστοτε μεγάλας ζημίας εις τα παρ’ αυτόν κείμενα χωρία, απειλών πολλάκις φοβεράς καταστροφάς. Αλλ’ η φωνή υμών υπήρξε φωνή βοώντος εν τη ερήμω, διότι οι ημέτεροι κυβερνήται ολίγον φαίνεται φροντίζουσι περί χιλιάδων υπάρξεων ων η ζωή και η περιουσία κινδυνεύουσιν ανά πάσαν στιγμήν.
Και ώφειλον μεν προ παντός άλλου οι εκ Θεσσαλίας βουλευταί, ιδίως δε οι εκ Τρικάλων να υψώσωσι φωνήν υπέρ της σωτηρίας των κατοίκων οίτινες δια της ψήφου των ανέδειξαν αυτούς αντιπροσώπους. Αλλά δυστυχώς σήμερον παν άλλο έχομεν ή βουλευτάς, διότι εκ των υπαρχόντων τοιούτων οι μεν είναι αγράμματοι και αληθείς ξυλοσχίσται, ανίκανοι προς πάσαν ενέργειαν, οι δε δαπανώσι τον χρόνον αυτών διορίζοντες κλητήρας και εισπράκτορας.
Ούτω λοιπόν πρότινων ημερών ο ποταμός εκχειλίσας μετέβαλε κοίτην και εισορμήσας δια της πεδιάδος κατέπνιξε τα χωριά Μεγάρχι, Διάλεσι, Τσιάρα, Βαλτσινόν, και Βαρυμπόπη, καταστρέψας τα σπαρτά και συμπαρασύρας οικίας, ποίμνια, και λοιπά ζώα. Οι δυστυχείς χωρικοί εγένοντο ανάστατοι, απέλπιδες δε εζήτησαν σωτηρίαν εις τα πέριξ υψώματα και τα γειτονικά χωριά, όθεν εθεώντο την καταστροφήν των υπαρχόντων αυτών.
Παρακαλούμεν θερμώς την κυβέρνησιν να φροντίση συντόμως περί θεραπείας του κακού τούτου, διότι ένεκα του επικρατούντος καιρού, ο ποταμός απειλεί νέας ζημίας τότε δε η καταστροφή των χωρίων θα συντελεσθή εξ ολοκλήρου.»



Ληστρικές συμορίες

Στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» των Αθηνών, της 5-10-1897 δημοσιεύεται ένα ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στο Βαλτινό και την γύρω περιοχή. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΙΣ ΤΑ ΤΡΙΚΚΑΛΑ
ΛΗΣΤΡΙΚΑΙ ΣΥΜΟΡΙΑΙ
Εκ μακρού τηλεγραφήματος απευθυνθέντος εκ Πραμάντων προς τον βουλευτήν Τρικάλων κ. Κριεμάδην, ανακοινώθησαν θμίν αι εξής σπουδαιόταται πληροφορίαι περί της κρατούσης εις τα μέρη εκείνα καταστάσεως.
Η κατάστασις των εν Πίνδω είνε απελπιστική. Ήδη απηγορεύθη η εκεί μεταφορά τροφίμων υπό των Τουρκικών αρχών.
Την παρελθούσαν Τετάρτην Τουρκικός στρατός μεταβαίνων εις τα χωρία Βαλτσινό και Παπαράντζες του Δήμου Πιαλίων συνεκρούσθη με το υπό τον Μπέλλον ανταρτικόν σώμα. Μετά πολύωρων συμπλοκήν εισήλασεν εντός των ανωτέρω χωρίων και αφ’ ου ελεηλάτησε ταύτα και παντοιοτρόπως εκακοποίησε τους χωρικούς, αφαιρέσας άπαντα τον υπάρχοντα σίτον και αραβόσιτον, συνεκέντρωσεν όλα τα ζώα του χωριού Βαλτσινού και των πέριξ καλυβών ανηκόντα εις τους παρεπιδημούντας και εργαζομένους εκεί Τειρνιώτας ήτοι ίππους, ημιόνους, αγελάδας, βόας, πρόβατα απέστελεν εις Ελασσώνα.
Συνάμα συνέλαβε πλείστους κατοίκους του χωρίου Τσαγαλή ως δήθεν μετασχόντας εις την συμπλοκήν, τους οποίους αφού ποικιλοτρόπως εβασάνισε, δεσμίους ωδήγησεν εις Τρίκαλα, όπου περιήγαγε θριαμβευτικώς ανά τας οδούς και κατόπιν έρριψεν εις τας φυλακάς.
Εν Τρικάλοις αι φυλακαί επληρώθησαν υπό χριστιανών, κρατουμένων προς φορολογίαν.
Εξακολουθεί η διαρπαγή των οικιών και παντός είδους πραγμάτων, ανάγκη δε να γείνωσιν έντονοι παραστάσεις.
Αναγγέλεται επίσης ότι οι συσταθέντες σταθμοί χωροφυλακής της μοιραρχίας Τρικάλων εν Πόρτα Παναγιά και λοιποί απαγορεύουσι και ούτοι μεταφοράν πραγμάτων και τροφίμων αναγκαίων προς συντήρησιν των ορεινών δήμων, χαρακτηρίζοντες ταύτα ως προσερχόμενα εκ τουρκικού εδάφους. Εντεύθεν γεννάται διπλή απόγνωσις. Ανάγκη να ληφθή ταχίστη πρόνοια, όπως ορθή το παράλογον τούτο μέτρον».


Δολοφονία σε συμπλοκή στη (Τσιάρα) Φωτάδα

Ενώ στην εφημερίδα των Τρικάλων «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 30 Μαρτίου 1902, σταχυολογήσαμε μια άλλη είδηση που αφορά την δολοφονία ενός κατοίκου της Φωτάδας (Τσιάρας) με τσεκούρι. Η είδηση έχει ως εξής: 

«Συμπλοκή. Εις το χωρίον Τσάρα 4-5 γκέκιδες διήρχοντο ωπλισμένοι. Χωρικοί συναντήσαντες αυτούς εζήτησαν να τους αφοπλίσουν, του ενός εξ αυτών αντισταθέντος χωρικός τις κατέφερε δια πελέκεως θανάσιμον τραύμα κατά την κεφαλήν του».



Πλειστηριασμός κτημάτων

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 1ης Αυγούστου 1903 γίνεται αναφορά για έναν πλειστηριασμό κτημάτων στη ευρύτερη περιοχή του Βαλτινού.
Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Αριθ. 45,494
ΔΕΥΤΕΡΑ δηλοποίησις πλειστηριασμού
Ο υποφαινόμενος συμβολαιογράφος Τρικκάλων Στέργιος Κ. Παλαιός κάτοικος και εδρεύων ενταύθα ως επό του πλειστηριασμού υπάλληλος, διορισθείς τοπιούτος δυνάμει της υπ’ αριθμόν τετρακόσιαογδοήκοντα εξ ενεστ. έτους αποφάσεως του Πρωτοδικείου Τρικάλων ης αντίγραφον προσαρτάται ώδε αρός εκποίησιν δι’ εκουσίου πλειστηριασμού της εξείς ακινήτου περιουσίας της Σαφέτ χανούμ θυγατρός Μουχουντίμ βέη Αρίφ βέη και χήρας Ριζά βέη Δερβίς Φερχάτ τα οικιακά επαγγελομένης κατοίκου Κωνσταντινουπόλεως και διαμένουσης ενταύθα ως νομίμου επιτρόπου των ανηλίκων Μουχουντίν και Ρουχή τέκνων αυτής και κληρονόμων του αποβιώσαντος Ριζά βέη Δερβίς Φερχάτ βέη πατρός αυτών ήτοι 1) του ενός όγδοου μεριδίου εξ αδιαιρέτου ενός αλιακά «Αριφ βεη Αλιακά» καλουμένου κτήματος Τσαγαλή Βαλομάνδρι κειμένου εις την περιφέρειαν του Δήμου Πιαλίων και οριζομένου γύροθεν με Πηνειόν ποταμόν, με ποταμόν ανάποδον και με τας περιφερείας των χωριών Τσάρας και Βαλτσινού εκτάσεως χιλίων εξακοσίων ως έγγατα στρεμμάτων του αλοό αλίακα και συγκειμένου εκ γαιών καλλιεργησίμων και μη και λοιπών εν γένει παραρτημάτων, παρακολουθημάτων και προσαυξημάτων αξίας του εν λόγω ενός όγδου λιρών Τουρκίας χρυσών διακοσίων ή δραχμών κατά σημερινήν αξίαν της λίρας επτάχιλιάδων και τριακοσίων (αριθ. 7.300)…»



Δολοφονία στη Κορακοφουλιά

Στην εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της  5ης Νοεμβρίου 1909 καταγράφεται μια είδηση ενός φόνου που έγινε στον οικισμό Καρακοφουλιά. Η είδηση έχει ως εξής:
«-Ευρέθη φονευμένη
Υπό επιβατών ευρέθη την πρωίαν της Τρίτης εις θέσιν Καρακοφουλιά της περιφέρειας του χωριού Διάλεσι φονευμένη η Τάσινα χήρα Μορίτσι κάτοικος Τόσκεσι. Το γεγονός κατηγγέλθη εις την Αστυνομίαν Πόρτας Παζάρ. Επί τόπου μετέβη προς ενέργειαν ανακρίσεων ο Αστυνομικός Σταθμάρχης Πόρτας. Βεβαιόύται ότι αύτη εφονεύθη υπό του επί θυγατρί γαμβρού της Χρήστου Καίλη ή Νάτσου κατοίκου Διάλεσι.»



Η γέφυρα Παπαράτζας

Στην εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της  5ης Δεκεμβρίου 1909 σε σχόλιό της επισημαίνει την εγκατάλειψη των αρχών της κατεστραμμένης γέφυρας Δενδροχωρίου. Η είδηση έχει ως εξής:
«-Η γέφυρα Παπαράτζας
Αλλά καλά αυτά, η γέφυρα Παπαράτζας, ήτις από πέρυσιν έχει καταπέσει, δεν πρέπει να επιδιορθωθή; Είνε προτιμώτερον οι διαβάται να πίπτωσι μέχρι του γόνατος εις την λάσπην;
Αυτά ελέχθησαν και άλλοτε και ετονίσθησαν επανειλημμένως, αλλά εις του κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».




Πανηγύρι στην Παναγία τον Δεκαπενταύγουστο

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 20ης Αυγούστου 1910 γίνεται αναφορά για το Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, της Παναγίας του Βαλτινού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΕΟΡΤΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΒΑΛΤΣΙΝΟΥ
Κατά την ημέραν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εις πολλά Θεσσαλικά χωρία και αλλαχού, γίνονται πανηγύρεις και εορτιναί διασκεδάσεις.
Μεταξύ αυτών είνε και η Πανήγυρις του χωρίου Βαλτσινού.
Προσκυνηταί από τα Τρίκαλα και τα γειτνιάζοντα χωρία, προσέρχονται οικογενειακώς εις το εκκλησάκι του Βαλτσινού δια να προσκυνήσουν, εις τιμήν της μνήμης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Μετά το προσκύνημα οι πανηγυρισται όλοι μαζί, παρακάθηνται εις γεύμα, υποκάτω από τον βαθύν ήσκιον των υψιτενών δένδρων – το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είνε εκτισμένονον αναμέσον πυκνού δασυλλίου, αποπνέοντος εκ των κόλπων του την υπήνεμον αύραν της δρόσου και το ηδύτατον μέθυ του αρώματος, το οποίον μόνον εις τα εκτακτώτατα και παρθένα τοπία, της απαραμίλλου Ελληνικής φύσεως συντυχαίνει κανείς – και την μαγείαν, η οποία καθρεπτίζεται εκ του κλεινού περιβάλλοντος, το οποίον σταλάζει μέσα εις την ψυχήν την υπέροχον γαλήνην, ασύλληπτον γαλήνην!
Το περιβάλλον δημιουργεί την ψυχήν – κατά την θεωρίαν του Σαιντ Ιλλαίρ.
Το γεύμα παρετέθη τη επιμελεία των επιτρόπων, οι οποίοι πάντοτε εξ εθίμου προετοιμάζουν τα απαιτούμενα δια τους προσκυνητάς.
Μετά το γεύμα επηκολούθησαν ωραία τραγούδια, και ο ενθουσιασμός και η χαρά έφθασε μέχρις εξιδανικεύσεως μεγαλείου!

***
Οι αδελφοί Σημή εις τας Τρικαλινάς οικογενείας αι οποίαι μετέβησαν εις την πανήγυριν του Βαλτσινού, παρέθηκαν πλουσιότατον γεύμα, κατόπιν του οποίου οι συνδαιτημόνες παρεδόθησαν εις ήσυχον διασκέδασιν.
Ωραία τραγούδια και ευχαρίστησις απέριττος – σταθήτε – σας θέλω να σας έχω για πάντα!..
Οι αδελφοί Σιμή, δια της φιλοξενείας των καθυποχρέωσαν τους Τρικκαλινάς πανηγυριστάς, οι οποίοι τοις εκφράζουν τας απείρους ευχαριστίας των. ΤΖΙΤΖΙΚΙ»


Ο θάνατος της αρχοντοπούλας Καλλιόπης Σιμή

Η αρχοντοπούλα Καλλιόπη Σιμή πέθανε στις 15 Αυγούστου 1911, όπως μας πληροφορεί σε σχόλιό της η τοπική εφημερίδα των Τρικάλων «Θάρρος» της 17ης Αυγούστου 1911.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΗΧΩ
«Πλήρως ημερών απεβίωσε και εκηδεύθη σεμνοπρεπώς την Δευτέραν η Καλλιόπη Στεφ. Σιμή της Πατριαρχικής των Τρικάλων οικογενείας, διακριθείσα δια τας πολλάς της αρετάς και ως πρότυπον αγαθής οικοκυράς προικισμένης με την προς την οικογένειαν και τα χριστιανικά ήθη και έθιμα εγκαρτέρησιν και αφοσίωσιν».



Ο άγριος Αγροφύλακας

Την εποχή που ο αγροφύλακας αποτελούσε μαζί με τον χωροφύλακα, τον δάσκαλο και τον παπά, την άτυπη τοπική εξουσία κάθε χωριού ο αγροφύλακας του Βαλτινού πετσόκοψε τρία άτομα της ίδιας οικογένειας του χωριού, γιατί διέπραξαν το …φοβερό έγκλημα να βόσκουν τα ζώα τους, δύο όλα κι όλα στον «μεριά».
Στην εφημερίδα «Θάρρος» της 15ης Μαίου 1911 διαβάζουμε την είδηση πιο συγκεκριμένα: 
 

«ΑΘΛΟΙ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΟΣ
Ό αγροφύλαξ του χωρίου Βαλτσινού μετά του αδελφού του Βασιλείου επειδή ο Ευάγγελος Γκούγιας μετά των αδελφών του Ελένης και Κωνστάντως ανθίσταντο να παραλάβη δυο ζώα των βόσκοντα εις την περιφέρειαν Βαλτσινού, επετέθησαν κατ’ αυτών διά ράβδων και μαχαίρας και τον μεν Ευάγγελο Γκούγιαν εκτύπησαν εις την κεφαλήν δια ράβδου, την αδελφήν του Ελένην ετραυμάτισε σοβαρώς δια μαχαίρας εις το στήθος και της έθραυσε τον αριστερόν βραχείονα, την δε άλλην αδελφήν του Κωνστάντων την εκτύπησεν εις τους ώμους και εις την πλάτην δια ράβδου και της εμαύρισε το κορμί.
Οι παθόντες κατήγγειλαν τους δράστας εις την Αστυνομίαν».


Απόπειρα δολοφονίας στην περιοχή του Βαλτινού

Στην εφημερίδα «Θάρρος» της 27ης Οκτωβρίου 1911 δημοσιεύθηκε η είδηση που έγινε στην περιοχή του Βαλτινού και αφορά σε γεγονός απόπειρας φόνου, με πρωταγωνιστή τον παππού Βασίλειο Θεοδ. Σκρέκα ή Ντορή.
Παραθέτουμε παρακάτω το δημοσίευμα της παλιάς εφημερίδας ακριβώς ως έχει:
«ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ
Εις την Αστυνομίαν κατηγγέλθη χθες, ότι ο επιστάτης του χωριού Τσιάρας, κ. Λ. Παπαστελιόπουλος επανακάμπτων προχθές τη νύκτα εκ του χωρίου ενταύθα μετά του αγροφύλακος, υπέστη καθ΄ οδόν επίθεσιν δολοφονικήν υπό του πρώην αγροφύλακος Σκρέκα ή Ντουρή πυροβολήσαντος ανεπιτυχώς εναντίον του, ως λέγει, και τραπέντος εις φυγήν, ως είδε τον ακόλουθον αγροφύλακα ότι εξήγαγε το περίστροφον του να πυροβολήση εναντίον του».



Η Σύλληψη του φονιά

Στην εφημερίδα «Θάρρος» της 3ης Ιουνίου 1912 δημοσιεύθηκε η είδηση που αφορά σε γεγονός σύλληψης φονιά, με πρωταγωνιστή τον Νικόλαο Χασιώτη κάτοικο Βαλτινού. 
Παραθέτουμε παρακάτω το δημοσίευμα της παλιάς εφημερίδας ακριβώς ως έχει:

«ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΦΟΝΕΩΣ
Χθές τήν πρωίαν συνελήφθη υπό τού μεταφιασθέντος χωροφύλακος Ν. Πούλιου ο φυγόδικος Ν. Χασιώτης φονεύσας προ τινων ημερών εις το χωρίον Βαλτσινό τόν Ν. Μπαντήν διότι ήθελε ν’ απαγάγη την αδελφήν του.
Ο δράστης συνελήφθη καθ’ ήν στιγμήν επρόκειτο να επιβιβασθή τής πρωινής αμαξοστοιχίας και αναχωρήση δι’ Αμερικήν».



Διακήρυξη Δημοπρασίας

Στην εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» της 5ης Νοεμβρίου 1920 διαβάζουμε μια αναγγελία Διακήρυξης του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Κοινότητας Βαλτινού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ
Το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον της Κοινότητος Βαλτσινού
Διακηρύττει ότι
Εκτίθεται εις πλειοδοτικήν δημοπρασίαν μία βουβάλα μετα μόσχου της, οι όροι εις ην κατατεθιμένοι εις το Συμβολαιογραφείιον Του κ. Τσιλήρα, η Δημοπρασία ενεργηθήσεται την Δευτέραν 9η τρεχοντος μηνός εις το έξωθι του Καφενείου Ενώσεως χώρον περί ώραν 10-12 π.μ.
Τρίκκαλα τη 4 Νοεμβρίου 1920
Το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον».


Διακήρυξη Δημοπρασίας

Στην εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» της 18ης Δεκεμβρίου 1920 διαβάζουμε μια αναγγελία Διακήρυξης του εκκλησιαστικού συμβουλίου Αγίου Αθανασίου Βαλτινού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον «Αγ. Αθανασίου» Βαλτσινού
Διακηρύτει ότι
Εκτίθεται εις πλειοδοτικήν δημοπρασίαν την ερχομένην Δευτέραν 21η τρεχ. Και εν τω συνήθει τόπω δημοπρασιών ώρα 10-12 π.μ. εις βους του ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου οι όροι της διακηρύξεως εσίν κατατεθειμένοι εις το Συμβολαιογραφείον κ. Γ. Σταμουλάκη όθεν οι βουλόμενοι δύναται να λάβωσι γνώσιν.
Εν Τρικκάλοις τη 14 Δ/βρίου 1920
Το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον».


Διακήρυξη διαγωνισμού

Στην εφημερίδα «Αναγέννησις» της 19ης Ιανουαρίου 1921 διαβάζουμε μια διακήρυξη δημοπρασίας του Προέδρου της κοινότητας Βαλτινού για την επισκευή του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Βαλτινού. Η διακήρυξη έχει ως εξής:
«Αριθ. 2
ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο Πρόεδρος του εν Βαλτσινώ Ιερού Ναού «Αγίου Αθανασίου»
Διακηρύττει ότι
Την προσεχή Κυριακήν 24 τρεχ. Μηνός ε. έ έν Τρικκάλοις και εν τω συνήθει τόπω των δημοπρασιών εκτίθεται δια μειοδοτικής δημοπρασίας η επισκευή του εν Βαλτσινού ιερού ναού «Αγιος Αθανάσιος» συμφώνως των όρων της σχετικής διακηρύξεως, ης θέλουσι λάβει γνώσιν προσερχόμενοι είτε εν τω γραφείω του Ναού, είτε εν τόπω της γεννηθησομένη δημοπρασίας κατά την ορισθείσαν ημέραν. Εν Βαλτσινώ τη 18η Ιανουαρίου 1921.
Ο Πρόεδρος Δημ. Βότσιος»


Η πλειοδοτική δημοπρασία

Από την εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» των Τρικάλων της 4ης Σεπτεμβρίου 1922, σταχυολογήσαμε μια καταχωρημένη Διακήρυξη, η οποία μας πληροφορεί για μια δημοπρασία που διενήργησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Βαλτινού στην εμποροπανήγυρη Τρικάλων. Η διακήρυξη έχει ως εξής:

«ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ
Το Εκκλησ. Συμβούλιον Βαλτσινού
Διακηρύττει, ότι
Εκτίθεται εις πλειοδοτικήν δημοπρασίαν η εκποίησις δύο βοών, μιας αγελάδος μετά του μόσχου της και μιας βουβάλου. Η δημοπρασία ενεργηθήσεται εις τον τόπον της εμποροπανηγύρεως Τρικκάλων την 5 Σ/μβρίου ημέραν Δευτέραν και ώραν 9-12 π.μ.
Βαλτσινόν 3 Σεπτεμβρίου 1922
Το Εκκλησ. Συμβούλιον»


Το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Βαλτινού

Από την εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 29ης Σεπτεμβρίου 1938, σταχυολογήσαμε μια είδηση, η οποία μας πληροφορεί και τεκμηριώνει πότε έγινε το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Βαλτινού.
Η είδηση αναφέρεται στην δημοπρασία για την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Βαλτινού και έχει ως εξής:

«ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ
Η Σχολική Εφορεία χωρίου Βαλτινού Διακηρύττει ότι
Δοθείσης προσφοράς εκτίθεται εις τελειωτικήν μειοδοτικήν δημοπρασίαν ενεργηθησομένην εν Τρικκάλοις την 2αν Οκτωβρίου 1938, ημέραν Κυριακήν και ώραν 11-12 της μεσημβρίας η ανέγερσις του διδακτηρίου Βαλτινού. Το έργον προϋπολογίσθη ως δραχμάς 55.000.
Εις την δημοπρασίαν γίνονται δεκτοί και εμπειροτέχναι.
Εν Βαλτινώ τη 27η Σεπτεμβρίου 1938.
Η Σχολική Εφορεία».

Πρόκειται για την ανέγερση της παλαιότερης πτέρυγας του σημερινού κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Βαλτινού.
Στην «Ιστορική Έκθεση» του διδασκάλου Δημητρίου Μπούγα, για την ανέγερση αυτού του διδακτηρίου αναφέρονται τα εξής:
Ιστορική Έκθεσις

Διταξίου Δημοτικού Σχολείου Βαλτσινού Εκπαιδευτικής Περιφερείας Τρικάλων, συνταχθείσα υπό του Διευθυντού του Σχολείου τούτου Δημητρίου Μπούγα κατόπιν σχετικής εγκυκλίου διαταγής Επιθεωρητού Δημοτικών Σχολείων Τρικάλων, στηριχθείσαν εις την υπ’ αρίθ. 319/3-1-53 Δ/γην Υπουργείου Παιδείας.

Το λειτουργούν σήμερον ως 2/τάξιον Δημοτικόν Σχολείον Βαλτινού, ανηγέρθη δαπάνη της Κοινότητας Βαλτινού το έτος 1898 και επί εν έτος ελειτούργησε με διδάσκαλον αμοιβόμενον υπό των κατοίκων του χωριού.
Από του έτους 1899 ήρξατο λειτουργούν ως Δημόσιον μικτόν Δημοτικόν Σχολείον με τέσσαρας τάξεις, διηνυσιν όλας τας πάσεις της δημοσίας Δημοτικής Εκπαιδεύσεώς μας υποστάν απάσας τα περιπέτειας του Εθνικού μας ημών βίου.
Το αρχικόν διδακτήριον ήτο διώροφον, παρακείμενον της εκκλησίας, με προσανατολισμόν μεσημβρινόν και διήνυσε βίον αρκετών ετών, έως ότου περί το έτος 1930, καταστάν ακατάλληλον, κατεδαφίσθη. Η διδασκαλία και οι παραδόσεις μαθημάτων έκτοτε εγένοντο εντός του νάρθηκος της εκκλησίας και εις τον επάνω όροφον αυτής επί σειράν ετών και κατά την περίοδον του Ελληνοϊταλικού πολέμου υπό την στέγην ιδιωτικής οικίας επ ενοικίο. Το επόμενον έτος του Ιταλοελληνικού πολέμου εθεμελιώθη το ήδη υπάρχον διδακτήριον βάσει σχεδίου Υπουργείου Παιδείας, τύπου διταξίου και με τοιχοποιίαν λίθινην ασβεστόκτιστον. Κατά την διάρκειαν της ανεγέρσεως και πριν η τοιχοποιία τερματισθή ενέσκηψε καταρακτώδης βροχή της οποίας τα όμβρια ύδατα και η ορμητικότης και η διάρκεια του ύετου συνετέλεσαν ώστε, να καταρρεύση το μεγαλύτερον μέρος του οικοδομήματος και αι κατόπιν δημοπρασίας μειοδοτικής αρχίσασαι εργασίαι να διακοπούν αορίστως. Το επόμενο έτος δηλ. το 1942 αι εργασίαι επανελήφθησαν κατά μήνα Οκτώβριον δαπάνη των κατοίκων, εκκλησίας και αρωγής του κράτους και εντός του ιδίου έτους η οικοδομή ολοκληρώθηκε μετά μιας αιθούσης ετοίμης δι εργασίαν σχολικήν. Αι εργασίαι εσωτερικώς ετερματίσθησαν το έτος 1948. Το 1954 δυνάμει Β. Διατάγματος εκδοθέντος την 6ην Μαΐου 1954 και δημοσιευθέντος την 27ην ιδίου μηνός και έτους εις το υπ’ αριθμ.139 Τ.Α./Φ.Ε.Κ. προήχθη από 1/τάξιον Δημοτικόν Σχολείον εις 2/τάξιον τοιούτον ως συγκεντρώνον τον απαιτούμενον αριθμόν μαθητών. Το διδακτήριον ευρίσκεται ήδη εντός χώρου εκτάσεως επικρατείας τεσσάρων στρεμμάτων με Ν.Α. προσανατολισμόν και με τον απαραίτητον  εντός αυτού σχολικόν κήπον μετά διαφόρων αγρίων δασικών, οπωροφόρων, καλλωπιστικών δένδρων και ποικίλων εύοσμων ανθών.
Κατά το έτος 1948 ιδρύθη και συνεπληρώθη η Σχολική βιβλιοθήκη αριθμούσα ήδη (69) εξήκοντα εννέα βιβλία και τέσσαρα (4) είδη περιοδικών εκ των οποίων άλλα μεν κατάλληλα δια μαθητάς, άλλα δε δια διδασκάλους.
Μέχρι στιγμής δεν απέκτησε έτερον μαθητικόν χώρον, πλην των αφοδευτηρίων. Το ζήτημα τούτο μας απασχολεί ήδη σοβαρώς και ελπίζομεν λίαν συντόμως να επιλυθεί.

Εν Βαλτινώ τη 10 Σεπτεμβρίου 1953

Ο Συντάξας την έκθεσιν Διευθυντής του Σχολείου


Στο βιβλίο του Ευάγγελου Στάθη «Το Βαλτινό», οι παλιότεροι θυμούνται για την ανέγερση του κτιρίου αυτού τα εξής:
«Από το Σχολείο, το σημερινό, η πρώτη πτέρυγα προς τα μέσα, πρέπει να έγινε επί κατοχής. Την πέτρα, τα ξύλα, όλα αυτά τα κουβαλούσαν όλο το χωριό. Ξύλα απ’ το δάσος απ’ την Παναΐα, από παλιά σπίτια, απ’ όπου» (Αθανάσιος Αναστ. Κουφοχρήστος).
«Πρέπει να έγινε το 1940-41 το σχολείο. Όλα τα έκαναν οι χωριανοί. Τό’ λεγαν αγγαρεία τότε αυτό, ενώ ήταν προσωπική εργασία. Όλοι δούλευαν με ζήλο και με προθυμία. Τα ξύλα τά’ φερναν εδώ από «χιλιόμετρα» μακριά, αυτό έχει αξία. Τα φέρνανε εκείνοι οι άνθρωποι στους όμους τους, για να γίνει αυτό το σχολείο που βλέπουμε τώρα. Τα φέρνανε τα ξύλα από την «Παναΐα» από πάνω. Και την πέτρα πάλι την κουβαλήσαν εκείνοι εκεί οι φουκαράδες με τα πραματάκια τους από τον Πρίνο, την πέτρα αυτήν που βλέπεις. Κι έτσι έκαναν αυτό το Σχολείο. Και σήμερα δυστυχώς οι νέοι δεν έχουν αυτό… αυτό το σθένος. Κι αργότερα το 1965, χτίσανε όλοι πάλι μια αίθουσα 75 τ.μ. για συσσίτιο, για το γάλα. Μόνοι τους το χτίσανε κι αυτό, ο Μήτσιος Πέτρου (ο Μητράνας) μάστορας και οι άλλοι λασπάδες, όσοι είχανε παιδιά στο Σχολείο, να καταλάβεις» (αφήγηση Ευάγγελος Δημ. Πέτρου).
Το 1970 -71 έγινε η προσθήκη της δεύτερης πτέρυγας του σχολείου προς τη «δημοσιά», αποτελούμενη από μία αίθουσα και ένα γραφείο.



Έπαινος στους κατοίκους Βαλτινού

Από την εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 9ης Σεπτεμβρίου 1941, σταχυολογήσαμε μια είδηση, που μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι για τους προγόνους μας. Πρόκειται για την είδηση που αφορά στον έπαινο του Νομάρχη Τρικάλων προς τους κατοίκους του Βαλτινού, διότι παρά τη φτώχεια και την κατοχή που υπόκειντο τότε οι ίδιοι οι κάτοικοι, αλλά και η χώρα μας, στάθηκαν αλληλέγγυοι και ευγενείς προς τον "συνάνθρωπο", προσφέροντας βοήθεια με ευχαρίστηση από το υστέρημά τους. Η είδηση έχει ως εξής: 

«Οι κάτοικοι Βαλτινού
Ο Νομάρχης κ. Χώτζης απηύθυνε προς τους κατοίκους της Κοινότητος Βαλτινού έγγραφον δια του οποίου εκφράζει και δια του τύπου την ευαρέσκειάν του προς τους κατοίκους της κοινότητος αυτής, οι οποίοι εκτός της υποχρεώσεώς των προς την συγκέντρωσιν, προσέφεραν και 2000 οκάδες σίτου εισέτι προερχομένας εκ του διενεργηθέντος εράνου μεταξύ αυτών.
Η ευγενής και μεστή αγνών αισθημάτων αλληλεγγύης χειρονομία των παραγωγών τούτων – τονίζει ο κ. Νομάρχης – με συνεκίνησε βαθύτατα.
Απευθύνω προς αυτούς θερμάς ευχαριστίας, ου μόνον εμού αλλά και της εργατικής ιδίας τάξεως, την οποίαν κυρίως ηθέλησαν να συνδράμουν, οι ευγενείς ούτοι παραγωγοί».



Ο αιχμάλωτος

Από την εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 2ης Οκτωβρίου 1941, σταχυολογήσαμε την είδηση που αφορά την άφιξη Ελλήνων αιχμαλώτων από την Ιταλία. Μέσα στα ονόματα των Τρικαλινών αιχμαλώτων διαβάζουμε και αυτό, του συγχωριανού μας Γεωργίου Στάθη, ο οποίος βρίσκονταν ακόμα αιχμάλωτος στην Ιταλία και έχαιρε άκρας υγείας. 
….
Πρόκειται για τον Γεώργιο Στάθη του Νικολάου, ο οποίος γεννήθηκε στο Βαλτινό, το 1910 και πέθανε το 1995.



Ο Αρραβώνας του Δημητρίου Μπούγα
Από την εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 17ης Μαρτίου 1942, σταχυολογήσαμε την είδηση που αφορά συγχαρητήριο αρραβώνων του δημοδιδάσκαλου Δημητρίου Μπούγα. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΡΡΑΒΩΝΩΝ
Τον αγαπητόν Δημήτριον Μπούγαν δημοδιδάσκαλον δώσαντα αμοιβαίαν υπόσχεσιν γάμου μετά της δ/δος Μαριγούλας Χ. Μαυρογεώργου συγχαίροντες ευχόμεθα γρήγορα στέφανα.
Στέφανος Χριστάκος
Γεώργιος Σταυρέκας
Χ.Δ.»



Φορολόγηση της Σιτοκαλλιέργειας

Το 1942 η χώρα μας βρίσκεται υπό την κατοχή των Ιταλικών στρατευμάτων.  Στα Τρίκαλα η Διοίκηση Μεραρχίας Πεζικού «ΠΙΝΕΡΟΛΟ» μέσω της επιτροπής Σιτοκαλλιέργειας θεσμοθετεί κανόνες για την φορολόγηση των αγροτικών προϊόντων του Νομού.
Στην εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 2ης Ιουνίου 1942 δημοσιεύεται ο πίνακας των καθορισμένων μέσων στρεμματικών αποδόσεων των κοινοτήτων του νομού Τρικάλων, μεταξύ αυτών και το Βαλτινό.
Στον πίνακα, η μέση στρεμματική απόδοση για το Βαλτινό, αναφέρονται τα εξής:
«Βαλτσινού   Σίτος 80  Κρίθη 80  Βρώμη 70  Σίκαλις 70  κουκιά  - »



Πίνακας κοινοτήτων με καλλιέργειες σιτηρών

 Ενώ στην ίδια εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 7ης Ιουνίου 1942 δημοσιεύεται ο πίνακας των εμφανισθέντων κοινοτήτων που υπάγονται στη δικαιοδοσία της οικονομικής Εφορίας Τρικάλων, με εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν με σιτηρά.
Στον πίνακα εμφανίζονται, για το Βαλτινό τα εξής σπαρμένα στρέμματα:
«Βαλτσινού  Σίτου 529    Κριθής 25     βρώμης -    σίκαλης 25   Κουκιά  -  »



Αλωνισμός και Φορολόγηση των σιτοκαλλιεργητών

Στην εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 12ης Ιουνίου 1942 δημοσιεύεται η ανακοίνωση της Νομαρχίας Τρικάλων για τον τρόπο αλωνισμού, τις υποχρεώσεις των καλλιεργητών και τους κανόνες φορολόγησης κατά χωριών, μεταξύ αυτών και του Βαλτινού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:




Από ποια χωριά θα αρχίσει ο αλωνισμός

Στην εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 13ης Ιουνίου 1942 δημοσιεύεται η ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής για τον καθορισμό της τμηματικής αλωνιστικής διαδικασίας και τον καταμερισμό την αλωνιστικών συγκροτημάτων στα χωριά του νομού Τρικάλων, μεταξύ αυτών και του Βαλτινού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Από ποία χωρία θα αρχίση ο αλωνισμός
Υπό την προεδρείαν του τεχνικού Επόπτου της ΚΕΠΕΣ, κ. Κέλα αρμοδίας επιτροπής, καθωρίσθησαν ως κάτωθι τα χωρία από τα οποία θα αρχίση από της 18 τρ. Ο αλωνισμός ως και τα αλωνιστικά συγκροτήματα δια των οποίων θα ενεργηθή ο αλωνισμός εις έκαστον χωρίον ή τμήμα των χωριών.
Του 1 τμήματος χωρίων από το Νεοχώρι με την Α αλωνιστικήν μηχανήν της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών.
Του 20 τμ. Από τα χωριά Τσιάρα και Ασπρόβαλτος με την μηχανήν του κ. Γαδετσάκη.
Του 21 τμ. Από το Βαλτσινό με την μηχανήν του Α. Αγγέλη.
…»



Ανακοίνωση του Επόπτη Συγκέντρωσης Σιτηρών

Στην εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 19ης Ιουνίου 1942 δημοσιεύεται η ανακοίνωση του Τεχνικού Επόπτη Συγκεντρώσεως Σιτηρών της επαρχίας Τρικάλων για τον ορισμό υποχρεωτικού αλωνισμού στις κοινότητες του νομού, την ημερομηνία έναρξης του αλωνισμού, ο καθορισμός των αλωνιστικών δικαιωμάτων, ο φόρος της δεκάτης, και τους γενικότερους κανόνες που σχετίζονται με την διαδικασία του αλωνισμού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:






Ανεύρεση πτώματος στον Πηνειό ποταμό

Στην εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 8ης Ιουλίου 1942 δημοσιεύεται η ανεύρεση ενός πτώματος στον Πηνειό ποταμό. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Ανεύρεσις πτώματος
Εις την όχθην του ποταμού Πηνειού και εις την θέσιν «Σύρτης» της περιφέρειας Ρογγίων ανευρέθη πτώμα ανδρός ηλικίας 55 περίπου ετών, φέρον τραύματα εις τας αρτηρίας των άνω και κάτω άκρων. Εκ της διενεργηθείσης προανακρίσεως προκύπτει ότι πρόκειται μάλλον περί αυτοκτονίας. Η ταυτότης του πτώματος δεν εξηκριβώθη.»



Εκποίηση δένδρων του Αγίου Δημητρίου Διαλεχτού

Στην εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 2ης Σεπτεμβρίου 1942 δημοσιεύεται η Διακήρυξη πλειοδοτικής δημοπρασίας του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού Κοίμησης της Θεοτόκου Διαλεχτού για εκποίηση δέντρων στο εξωκλήσι Αγίου Δημητρίου Διαλεχτού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιον του εν Διαλεχτώ Ιερού Ναού η Κοίμησις της Θεοτόκου
Διακηρύττει ότι
Την προσεχή Κυριακήν 6 Σεπτεμβρίου ε.ε. και από ώρας 10-12 π.μ. εν Διαλεχτώ και εις την θέσιν εξωκλήσιον Αγίου Δημητρίου θα διενεργηθή πλειοδοτική δημοπρασία δια την εκποίησιν των κατακειμένωνδένδρων του Ναού αποτελουμένων εκ δένδρων πλατάνων και λευκών καταλλήλων δια καυσόξυλα υπό τους όρους της διακηρύξεως ήτις είναι κατατεθειμένη εις το γραφείον του Ναού και ης γνώσιν δύνανται να λάβωσιν οι βουλόμενοι προς πάσης πλειοδοσίας.
Διαλεχτόν τη 1 Σεπτεμβρίου 1942
Το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον»



Ο φόρος γεωργικής παραγωγής στις κοινότητες

Στην εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 8ης Νοεμβρίου 1942 δημοσιεύεται ο πίνακας των επιβληθέντων φόρων γεωργικής παραγωγής στις κοινότητες του νομού Τρικάλων, μεταξύ αυτών και το Βαλτινό. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Ο ΕΠΙΒΛΗΘΕΙΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΦΟΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η κατά το άρθρο 5 του υπ’ αριθ. 483/1941 Νομοθετικού Διατάγματος επιτροπή καθορισμού προσωρινού φόρου υπό της γεωργικής παραγωγής καθώρισεν τον εις χρήμα φόρον, τον οποίον θα καταβάλη εκάστη κοινότης ως κάτωθι:
Κοινότης        Φήκης                          2.225.000
      »              Ελευθεροχωρίου               80.000
      »              Παραποτάμου                 725.000
      »              Βαλτινού                      2.795.000
...»



Διορισμός κοινοτικού συμβουλίου

Στην εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» της 24ης Δεκεμβρίου 1942 δημοσιεύεται η αντικατάσταση και ο διορισμός νέων κοινοτικών συμβουλίων, μεταξύ αυτών και του Βαλτινού, από τον νομάρχη Τρικάλων. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Νέοι πρόεδροι κοινοτήτων
Αντικατεστάθησαν τα Κοινοτικά συμβούλια και διωρίσθησαν νέα τοιαύτα εις τας κάτωθι Κοινότητας
Βαλτσινού: Ευάγ. Κουσταρέλος πρόεδρος, Γεώρ. Βότσιος, Ανδρ. Ριζαριώτης.»




Δολοφονία κατοίκων Βαλτινού

Απόκομμα εφημερίδας του Ριζοσπάστη της 16 Οκτωβρίου 1946 που αναφέρεται στους φονευθέντες κατοίκους του Βαλτινού Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Κωσταρέλου και Ιωάννου και Γεώργιο Κουφοχρήστου. 
Ευάγγελος και Κωνσταντίνος Κωσταρέλου
Ιωάννης και Γεώργιος Κουφοχρήστου

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΤΡΙΚΑΛΑ – Ομάδα ανταρτών αγνώστου αριθμού μπήκε στο χωριό Βαλτινό και σκότωσε τους εθνικόφρονες Ε. και Κ. Κωσταρέλο και Ιω. Και Γ. Κουφοχρήστο, στο χωριό Φωτάδα όπου σκότωσε τους Ν. Νικολάου και Σπ. Φλεστάρα, στο χωριό Πρίνο και στο Δενδροχώρι απ’ όπου απήγαγε τον αγροφύλακα Δ. Φέκα του οποίου αγνοείται η τύχη».

Το ιστορικό της δολοφονίας
Είχε σουρουπώσει για τα καλά και μια ομάδα ανταρτών γύρω στα είκοσι άτομα έφτασε στο Βαλτινό.
 Ήταν σε εντεταλμένη αποστολή για την εκτέλεση του σχεδίου αντίποινων πράξεων.
Οι μισοί κατευθύνθηκαν προς το σπίτι του Ευάγγελου Κωσταρέλου και οι άλλοι μισοί περικύκλωσαν το σπίτι του Γιάννη Κουφουχρήστου.
Το μικρό πλίθινο σπιτάκι του Κωσταρέλου κοντά στην Γελαδαριά, φώτιζε ένα καντήλι και όλη η οικογένεια, οκτώ νοματαίοι, ήταν έτοιμη να κοιμηθεί.
Οι αντάρτες χτύπησαν την πόρτα και με την απειλή των όπλων συνέλαβαν τον Ευάγγελο Κωσταρέλο και τον γιό του, τον Κώστα, ένα νέο παιδί.22 χρονών παλικάρι.
Τους έδεσαν πισθάγκωνα τα χέρια, και είπαν στους υπόλοιπους να ξαπλώσουν κάτω και να μην κουνηθεί κανείς, γιατί θα τους πυροβολήσουν.
Στη συνέχεια μετέφεραν τους δύο άντρες στην πλατεία (Γαλαδαριά).
Κάτι ανάλογο έγινε και στο σπίτι του Γιάννη Κουφοχρήστου. Μαζί με τον Γιάννη έπιασαν και τον γιό του, Γιώργο, και αυτός νέο παιδί γύρω στα 20 ετών, τους έδεσαν τα χέρια πισθάγκωνα και ξεκίνησαν να τους μεταφέρουν και αυτούς προς τη Γελαδαριά. Κατά τη διαδρομή, ο Γιάννης αποπειράθηκε να αντισταθεί και δέχθηκε μερικές μαχαιριές στο σώμα του.
Αιμόφυρτος, αγκομαχώντας και τρεκλίζοντας προχωρούσε τώρα χωρίς αντίσταση και μέσα σε βρισιές και απειλές οι δύο αιχμάλωτοι έφτασαν στη Γελαδαριά.
Εκεί τους παρέταξαν και τους τέσσερις στη σειρά και τους πυροβόλησαν, μέχρι που τους σκότωσαν.
Την σιγή της νύχτας μετά τους φονικούς πυροβολισμούς διατάραξαν οι φωνές και ο θρήνος των οικείων των Θυμάτων.
Οι Αντάρτες είχαν εκτελέσει μέρος από την αποστολή τους και κατευθύνονταν τώρα για άλλο χωριό. Εκείνο το βράδυ μαζί με τους τέσσερις Βαλτσινιώτες εκτέλεσαν για αντίποινα και πολλούς άλλους εθνικόφρονες όπως στη Φωτάδα τον Ν. Νικολάου και Σπύρο Φλεστάρα, στο Δενδροχώρι τον Δ. Φέκα, καθώς και στο Πρίνος.
Ήταν ακόμα μια αιματηρή νύχτα του εμφυλίου πολέμου, τον Οκτώβρη του 1946, που πότιζε τον τόπο μας με το αίμα του διχασμού…



Από τα φαγητά στη μαχαιριά...

Στην εφημερίδα «Αναγέννησις» της 30ης Ιουλίου 1952 διαβάζουμε την είδηση ενός φόνου στο Βαλτινό. Η είδηση έχει ως εξής:

«Από τα φαγητά στη μαχαιριά…
Ο αστεϊσμός, μεταξύ νεαρών, κατά την διάρκειαν γάμου εις Βαλτινόν, να ρίπτη εις εναντίον του άλλου τεμάχια των προσφερθέντων φαγητών, κατέληξεν εις φόνον.
Ο Ανδρέας Τσιγάρας ετών 16, συναντήσας, μετά από ημέρας τον ομοχώριόν του Στέργιο Γουλόπουλο ετών 18, εις τον τόπον βοσκής των ποιμνίων τους, εξήγαγεν εγχειρίδιον και τον ετραυμάτισε θανασίμως». 

Το θύμα, ο Γουλόπουλος Στέργιος του Δημητρίου και της Στεργιανής. Γεννήθηκε το 1934 και πέθανε το 1952 σε ηλικία 18 ετών.



Ένα παλιό ρεπορτάζ στην Παπαράντζα

Στην Εφημερίδα «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» Τρικάλων της Πέμπτης 5 Μαρτίου 1953 στην πρώτη σελίδα δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ με τη φωτογραφία του υπεραιωνόβιου Βασίλη Ανδρέου, από το Δενδροχώρι. Το άρθρο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, υπογράφεται υπό των αρχικών Α.Μ. και το παραθέτουμε με πιστή αντιγραφή.

«ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΣ 115 ΕΤΩΝ ΚΑΤ'ΑΥΤΟΝ
ΚΑΙ 120 ΚΑΤ' ΑΛΛΟΥΣ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΡΑΝΤΖΑ

Απέκτησε 6 τέκνα, 20 εγγόνια, 18 δισέγγονα. –Ένα τρισέγγονο του πέθανε, αλλά περιμένει να γεννηθή άλλο. – Δεν έχει καπνίσει ποτέ. – Ελπίζει να ζήση πολλά ακόμη χρόνια.
Εκατόν δεκαπέντε χρονών λέει εκείνος πως είναι!... Στα εκατόν είκοσι «και βάλε» τα ανεβάζουν οι γεροντότεροι συγχωριανοί του!... Ίσως και να έχουν δίκηο οι δεύτεροι αφού τέτοιον τον θυμήθηκαν και ζήσαν και γεράσανε κι αυτός ακόμα τέτοιος είναι…» και η προσπάθεια αυτή της απόκρυψης των πέντε αμφισβητούμενων χρόνων από τον ίδιο, να μη αποβλέπει παρά στην επιθυμία και μόνο και στο κουράγιο να τα «ξαναζήσει».
Χαλάλι του, λοιπόν κι αφού δεν μας πέφτει παρά μόνο λόγος, του ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά, να το κατορθώσει.
Πρόκειται για το Βασίλη Ανδρέου από το χωριό Δενδροχώρι (Παπαράντζα) που μ’ όλα τα παραπάνω χρόνια που αναφέραμε πως βαρύνεται όχι μόνο εξακολουθεί να ζει, αλλά...
 δίνει και την εντύπωση πως θα ζήσει ακόμα πολύ. «Άλλα τόσα» λένε οι χωριανοί πως θα ζούσε, αν είχε την περιποίηση και καλοζωία που πρέπει για άνθρωπο της ηλικίας του.
Σαν λευκό όνειρο παρουσιάστηκε μπρος στα μάτια μου, η ζωντανή αυτή ιστορία αιώνος και πλέον ο Βασίλης Ανδρέου.
Όταν τον είδα στο χωριό του που πήγα να τον επισκεφθώ, το σταθερό του χέρι πούσφιξε το δικό μου, μούδωσε την ιερή συγκίνηση του χαιρετισμού απ΄ τα βάθη των χρόνων που πέρασαν.
Πέρασε μπόρες και μπόρες κι έζησε χαρούμενες κι ευτυχισμένες ημέρες. Γεννήθηκε μες στη σκλαβιά και ευτύχησε να δει νέος τότε ακόμα, την απελευθέρωση του τόπου μας.
Η φωνή του σταθερή κι εκείνη. Μόνο τα μάτια του δείχνουν λίγο θολά. Βλέπει όμως και γνωρίζει καλά. Και μ’ όλη την καταπληκτικά σταθερή του μνήμη, δεν μπορεί, λέει, να θυμηθεί πότε ακριβώς γεννήθηκε… «Πάντως, δεν πιστεύω να τα περνάω τα… δεκαπέντε κι εκατό!...
Από τα παιδιά του, εξ εν όλω που απέκτησε ζούνε μόνο τα δύο. Ο Γεώργιος Ανδρέου ετών 61 και η Μαρία σύζυγος Αλαφοστέργιου ετών 70. Η μεγαλύτερη του κόρη Παρασκευή Μεγαρχιώτη πέθανε σε ηλικία 75 χρονών και άφησε 7 παιδιά, 3 η Θεοδώρα Ν. Μπακάλη που πέθανε επίσης και η Βάϊα και ο Γρηγόρης που πέθαναν όταν ακόμα ήσαν μικρά.
Τα εγγόνια του είκοσι εν όλω, ζούν όλα σήμερα, καθώς και τα δισέγγονά του που φτάνουν τα 18. Απ’ όλα αυτά παντρεύτηκε, μόνο, πριν δύο χρόνια, τώρα ο Γεώργιος Πράτας τη Μαργαρίτα Βαγγελού από το Βαλτινό με την οποία απέκτησε ένα παιδάκι – τρισέγγονο το πρώτο του γέρου – μα που δεν είχε την ευτυχία να ζήσει. Αισιόδοξος, όμως όπως είναι ο «γέρος» πιστεύει πως θα κρατήσει στα χέρια του το «άλλο» που θα γεννηθεί από τη μαργαρίτα που είναι σε ενδιαφέρουσα, πάλι κατάσταση.
Ο γέρος, ζει με το γιό του το Γιώργο που κι εκείνος έχει πέντε παιδιά από τα οποία τα 4 κορίτσια. Είναι πολύ φτωχοί. Υποφέρουν θα μπορούσε κανείς να πει. Ο γεωργικός του κλήρος από 30 στρέμματα είναι αδύνατο να αποδώσει όσα τους χρειάζονται. Και να σκέπτεται κανείς, πως και ο ίδιος ο πατέρας είναι άρρωστος, χρόνια τώρα από το δεξί του πόδι που τον πονάει αφόρητα κι ήτανε το ίδιο πόδι του η αιτία να απαλλαγεί από το στρατιωτικό. Από τότε δεν ξανακοιτάχτηκε λέει, σε γιατρό κι ο διπλός του πόνος αυξάνει απ’ ότι υποφέρει όλη του η οικογένεια. Αυτά λέει ο δύστυχος πατέρας των τεσσάρων ενήλικων κοριτσιών και γυιός του γέρου, που μ’ όλα τα μισά χρόνια που έχει του πατέρα του δίνει την εντύπωση ποιο γερασμένου.
Ρίχνουμε την ιδέα της ενισχύσεως της οικογένειας αυτής σαν επιβεβλημένο καθήκον.
Πρέπει να ληθφεί το ταχύτερον απόφασις των αρμοδίων αρχών για μια επιχορήγηση σ΄αυτόν που επετέλεσε το μεγαλύτερο άθλο: που νίκησε το θάνατο… Και σαν ζωντανό κειμήλιο πρέπει εκτός από το θαυμασμό μας, να το περιβάλλουμε με την αγάπη και τη στοργή μας, νοερά, κι έμπρακτα να του το αποδείξουμε με την ενίσχυσή μας σαν αποτέλεσμα αυτών μας των συναισθημάτων, με την εξεύρεση των αναγκαιούντων απ΄όπου δήποτε και οπωσδήποτε.
Πρώτιστη όμως ενέργεια που επιβάλλεται να γίνει, αμέσως, από μέρους των αρμοδίων αρχών, είναι να σταλεί ένας γιατρός στο σπίτι αυτό που δυστυχεί εξ αιτίας της χρόνιας αρρώστιας του πατέρα και του γιού και φάρμακα δωρεάν για το υιό και εγγονό που υποφέρει κι εκείνος από γρίππη σοβαρής μορφής.
-Τσιγαράκι παππού;
-Α! μπα!... Δεν καπνίζω. Δεν κάπνισα ποτέ μου. Γι΄ αυτό έχω και τα πλεμόνια μου «περιστερένια!» Έχει και μια χρυσή καρδιά ο παππούς και η ψυχή του άδολη και αθώα. Τις καλές μέρες κάμει καμμιά βολτίτσα έξω στην αυλή, απολαμβάνοντας τη λιακάδα και παίζει το «κούκου» το «κρυφτό» κι άλλα παιχνίδια με τα εγγονάκια του πούρχονται να τον δούν κι άλλα μικρά της γειτονιάς. Ίσως και να τα λέει κι ίστορίες… Ύστερα, κοντά στο τζάκι, ο παππούς σιγοσφυρίζει παληούς κλέφτικους σκοπούς με τα ασίγαστα χείλη του όλο χαμογελώντας.
-Γειά σου παππού. Μ΄εύγλωττη συγκίνηση σκύβω να φιλήσω το πατρογονικό του χέρι. Μα εκείνος με σβελτάδα παλληκαριού και χωρίς να καταλάβουμε πως βρέθηκε όρθιος, προσπαθώντας να ισιώσει, όσο μπορούσε το ελαφρά μόνο κυρτωμένο κορμί του. Θέλησε να πάρει μέρος και στο ξεπροβόδισμα, μα του υπενθυμίσαμε τα… ρεύματα και τον ξαναβάλαμε κοντά στο τζάκι στη γωνιά του…
Φεύγοντας του υπεσχέθηκα πως μετά κάμποσο καιρό θα ξαναπάω.
-Να ρθεις, λέει, πρόσχαρα. Θα σε περιμένω παιδί μου. Και είναι σίγουρος πως θα με ξαναδεί όπως και γω το ίδιο: Πως θα τον προφτάσω…
Α.Μ.»



Τα παραχωρτήρια κληρούχων του Βαλτινού

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΝΩΜΗ» της Πέμπτης 22 Μαρτίου 1956, εμφανίζονται μεταξύ άλλων και τα ονόματα των κληρούχων του χωριού Βαλτινού.
Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΗΡΙΑ
ΚΛΗΡΟΥΧΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΩΝ
Εις την ενταύθα Διεύθυνσιν Γεωργίας ελήφθησαν τα παραχωρητήρια των κάτωθι κληρούχων διαφόρων αγροκτημάτων:
...Νικολάου Σταμούλη, Φίλιππου Καλκαντέρη, Γ. Ευσταθίου, Αθανασίου Στάθη, Ιωάννη Χρηστάκου, Στέφανου Χρηστάκου, Ευθυμίου Καραθανάση, Γιώργου Ριζαργιώτη, Σωτήρη Ριζαργιώτη, Θεοδώρου Ψαρρά, Χρήστου Τζήμα, Νικολάου Χασιώτη, Αναστασίου Κουφοχρήστου, Βασιλείου Σταυρέκα, Νικολάου Κόρακα, Νικολάου Κόρακα, Νικολάου Κουφοχρήστου, Χρήστου Σταμούλη, Ευάγγελου Σταμούλη, Σωτηρίου Σταμούλη, Βασιλείου Σταμούλη, Γιώργου Σταμούλη, Παρασκευής Περιστέρη, Δημητρίου Χήρα, Ευάγγελου Πέτρου, Δημητρίου Καλυβιώτη, Ευάγγελου Τσιγάρα, Θωμά Ζαμπακά, Χρήστου Χήρα, Δημητρίου Κόρακα, Λουκά Κλιάκου, Κωνσταντίνου Βότσιου, Αθανασίου Κατσιούλη, Αθανασίου Μπαρούτα, Βασιλείου Σκρέκα, Νικολάου Γάκη, Νικολάου Αγγελή, Στέργιου Κλιάκου, Ιωάννου Παζαρά, Βαίτσας Ιωάννου, Γιαννούλας Καραθανάση, Ευθυμίου Καλαμαρά, Ιωάννου Καλαμαρά, Παναγιώτη Παπαιωάννου εκ Βαλτινού».



Επιδρομή ακρίδων στις καλλιέργειες του Βαλτινού

Στις 18 Μαίου του 1956, σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΝΩΜΗ», με τίτλο «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ», διαβάζουμε μεταξύ άλλων, και για την επιδρομή ακρίδων στις καλλιέργειες του Βαλτινού.
Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέα εμφάνισις ακρίδων
…Μας ανακοινώθη αρμοδίως ότι ακρίδες και εις ανησυχητικόν σημείον ενεφανίσθησαν και εις τα κατωτέρω κοινότητας.
Εις Βαλτινόν εις τας θέσης Πλατανάκο και Περιστέρι. Εις Μέλιγον εις θέσιν Κορακέϊκα και Φύκην εις θέσιν Σανίδες.
Ελήφθησαν τα ενδεικνυόμενα μέτρα και θα παραληφθούν εντός της σήμερον υπό των οικείων επιτροπών ακριδοκτόνα προς διασποράν».



Η Γέφυρα Δενδροχωρίου

Για την ανάγκη κατασκευής γεφυρών στους δρόμους της περιοχής του Βαλτινού αλλά και πέριξ αυτού, κάνουν λόγο τα δημοσιεύματα που αλιεύσαμε από παλιές εφημερίδες των Τρικάλων.
Πρόκειται για την Εφημερίδα «Έρευνα» του έτους 1959.
Συγκεκριμένα το πρώτο δημοσίευμα επισημαίνει την ανάγκη κατασκευής γέφυρας στο δρόμο Βαλτινού – Δενδροχωρίου.

«Η ΓΕΦΥΡΑ ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙΟΥ
Κάτοικοι του Δενδροχωρίου διαμαρτύρονται δια την μη εισέτι κατασκευήν της γέφυρας ήτις θα συνέδεε το χωρίον των με το Βαλτινόν. Πρόχειρα γεφυρώματα τα οποία έχουν κατασκευασθή, τα κατέστρεψε πολλάκις η ορμή του διερχομένου εκείθεν ποταμού. Θέτομεν υπ’ όψιν των αρμοδίων τας δικαίας αυτάς διαμαρτυρίας των Δεδροχωριτών με την ελπίδα της ικανοποιήσεως του αιτήματός των».



Κοινοτικά τηλεφωνεία

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 23ης Ιουλίου 1961 γίνεται αναφορά για την ίδρυση κοινοτικών τηλεφωνείων σε διάφορα χωριά μεταξύ αυτών και του Βαλτινού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΑ ΘΑ ΙΔΡΥΘΟΥΝ ΕΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
Υπό του βουλευτού κ. Ν. Εξάρχου μας απεστάλη το κάτωθι τηλεγράφημα: «Κατόπιν τελευταίας μου συνεργασίας με αρμοδίους ΟΤΕ απεφασίσθη περιληφθή εις προσεχές πρόγραμμα η ίδρυσις κοινοτηκών τηλεφωνείων εις συνοικισμούς Κόρην, Κορομηλιά, Παλαιοχώριον Γαρδίκιον, Καλύβια, Καστανέας, Παναγίαν Πολυνερίου, Δίλοφον Γοργογυρίου, Ξηροκάμπου, Βαλτινού, Κρύαν Βρύσην Πύλης, Ιερά μονήν Βυτουμά και η σύνδεσις Γκολφαρίου, Μυροφύλλου με Τερπνά Άρτης…»



Διαγωνισμός για την επιλογή φορβάδων αναπαραγωγής

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 6ης Αυγούστου 1961 γίνεται αναφορά για διαγωνισμό επιλογής φορβάδων αναπαραγωγής. μεταξύ αυτών και του Βαλτινού.
Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΟΡΒΑΔΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Το Υπουργείον Γεωργίας ενέκρινε την διενέργειαν τοπικών ιππικών διαγωνισμών δια την επιλογήν φορβάδων αναπαραγωγής δια την ιππικήν έκθεσιν Καρδίτσης η οποία θα γίνη από 31 Αυγούστου μέχρι 3 Σεπτεμβρίου. Ούτω καθορίσθη το σχετικόν πρόγραμμα διενεργείας των τοπικών αυτών διαγωνισμών το οποίον έχει ως κάτωθι:
1) Μεγαλοχώριιν και Φανερωμένη: Εις το κέντρον Μεγαλοχωρίου την 16/8/61 ώραν 10 π.μ.
2) Φύκη – Παραπόταμος Βαλτινόν εις το κέντρον της Φύκης την 18/8/61 ώραν 10 π.μ.
3) Μεγάλα Καλύβια – Αγία Κυριακή, Ριζαριό, Καρυαί και Φλαμούλι εις το Κέντρον Μεγάλων Καλυβίων την 17/8/61 και ώραν 10 π.μ.
Οι ενδιαφερώμενοι παρακαλούνται όπως προσκομίσουν τας φορβάδας των προς συμμετοχήν εις τον διαγωνισμόν κατά τας ως άνω ημέρας και ώρας κατά τας οποίας, θα πραγματοποιηθή η επιλογή υπό ειδικής Επιτροπής.»



Επέκταση διδακτηρίου

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 14ης Αυγούστου 1961 γίνεται αναφορά στα πεπραγμένα της Α΄ Επιθεωρήσεως Δημοτικών σχολείων Τρικάλων κατά το σχολικόν έτος 1960 – 1961. Για το Βαλτινό αναφέρεται η επέκταση του διδακτηρίου. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Δια την επέκτασιν των κάτωθι διδακτηρίων:
1) 4/ταξίου Αγριελιάς, δια προσθήκης 2 νέων αιθουσών
2) 3/ταξίου Βαλτινού, δια π[ροσθήκης 1 αιθούσης
3) 3/ταξίου Λεσιανών, δια προσθήκης μιας αιθούσης
4) 3ταξίου Ράξης, δια προσθήκης μιας αιθούσης.
Αι εργασίαι δια την επέκτασιν των διδακτηρίων τούτων υπολογίζονται να αρχίσουν μέχρι του προσεχούς Φθινοπώρου.»



Τα Εκλογικά τμήματα

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 4ης Οκτωβρίου 1961 γίνεται αναφορά στον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων του νομού Τρικάλων για τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961.
Για το Βαλτινό, το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:
«Βαλτινού (σχολείον) οι της κοινότητος Βαλτινού μετά των συνοικισμών Αμμουδιάς, Ασπροβάλτου, Μελίγου και Μεσιακών και οι παραχειμάζοντες εκλογείς Ελάτης.»



Εφορευτική επιτροπή

Ενώ σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 11ης Οκτωβρίου 1961 γίνεται ο καθορισμός των εφορευτικών επιτροπών των εκλογικών τμημάτων του νομού Τρικάλων για τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961.
Για το Βαλτινό το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Βαλτινού
Τακτικοί. Δημ. Ψύχος, Κων. Σταμούλης, Γρώρ. Γούσιος, Σωτ. Ριζαργιώτης, Δημ. Καραθανάσης.
Αναπληρωματικοί. Βας. Βελέτζας, Αθ. Κολοβελόνης, Γεωρ. Στάθης, Γεώρ. Βότσης.»



Αιτήσεις θυμάτων ναζισμού

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 19ης Οκτωβρίου 1961 γίνεται αναφορά στις υποβληθέντες αιτήσεις των θυμάτων και ομήρων του Ναζισμού προς το Πρωτοδικείο. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολλά ονόματα κατοίκων του Βαλτινού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«ΕΙΣ ΤΟ ΕΝΤΑΥΘΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΝ
ΑΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΑΙ ΝΕΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΜΗΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ
Εις τον κ. Πρόεδρον Πρωτοδικών υπεβλήθησαν χθες και νέαι, αι κατωτέρω, αιτήσεις θυμάτων ναζισμού και ομήρων προς εκδίκασιν:
… Ευαγ. Αγγελοπούλου κλπ. Βαλτινού, Θεοδ. Ζαμπακά κλπ. ΑθηνώνΣταυρούλας Κατσιπόλα κλπ. Βαλτινού, Χρήστου Τζήμα κλπ. Βαλτινού, Ευαγ. Κουφοχρήστου κλπ. Βαλτινού, Στεργιανής Καραθανάση κλπ. Βαλτινού, Ηλία Κλιάκου κλπ. Βαλτινού, Αντ. Βότσιου Βαλτινού.»



Τα εκλογικά αποτελέσματα

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 30ης Οκτωβρίου 1961 γίνεται αναφορά στα εκλογικά αποτελέσματα του νομού Τρικάλων για τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961. Για το Βαλτινό, το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:
«32 Βαλτινού
Εγγεγραμμένοι   1601
Εψήφισαν             492
Έγκυρα                488
ΕΡΕ                     216
Ε.Κ.                     133
ΠΑΜΕ                 139»



Συγχαρητήριο Αρραβώνων

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 6ης Νοεμβρίου 1961, στα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ  διαβάζουμε το συγχαρητήριο αρραβώνων. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
Τον αγαπητόν μας σεμπέθερον Θωμάν Στυλ. Ζαμπακάν μνηστευθέντα μετά της δ. Ζωής Σταυρ. Χήρα συγχαίρομεν εγκαρδίως ευχόμενοι ταχείαν την στέψιν.
Οικογένεια
Γεωργίου Καραθανάση
Βαλτηνόν»



Αυτοματοποίηση τηλεφώνων

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 17ης Νοεμβρίου 1961, γίνεται αναφορά στην αυτοματοποίηση των τηλεφώνων ορισμένων κοινοτήτων, μεταξύ αυτών και του Βαλτινού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΘΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗ Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΡΙΚΚΑΛΩΝ - ΚΑΛ/ΚΑΣ
Υπό του Βουλευτού Τρικάλων κ. Νικ. Εξάρχου μας απεστάλη χθες το κάτωθι τηλεγράφημα:
Εν συνεχεία προηγουμένων ανακοινώσεών μου γνωρίζω ότι τεχνικόν τμήμα συγκροτήματος ΟΤΕ Λαρίσης έλαβεν εντολήν εκτελέσει εγκαταστάσεις κοινοτικών τηλεφωνείων εις Κρύαν Βρύσην, Πύλην, Παλαιοχώριον, Γαρδίκιον, Δίλοφον Γοργογυρίου, Ξηροπόταμον, Βαλτινόν, Κορώνην, Κορομήλιον, Μονήν Βυτουμά, Παναγίαν, Πολυνέριον και Καλύβια Καστρακίου, και αυτοματοποίησιν τηλεφώνων Λογγακίου, Κρινίτσης, Ζηλευτής, Χρυσαυγής, Πύργου, Αποστόλων, Διποτάμου, Ρογγίων, Ράχης, Παραποτάμου, Αμμοδιάς, Λεσιανών, Καρυών, Φλαμουλίου, Αγίας Κυριακής και Λόγγου.
Εδόθη εντολή ανακαινίσεως γραμμών Τρικάλων – Καλαμπάκας και αναρτήσεως κυκλωμάτων ανά 550 και εγκαταστάσεως νέου υπεραστικού κέντρου Τρικάλων Φ 36.»



Επικύρωση Προέδρων και Αντιπροέδρων

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 20ης Δεκεμβρίου 1961 γίνεται αναφορά στην επικύρωση, από τον Νομάρχη, των προέδρων και αντιπροέδρων των κοινοτήτων του νομού Τρικάλων. Για το Βαλτινό, το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:
«ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ
ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ
Βαλτινού Στ. Σταμούλη και Στ. Κουφοχρήστου…»



Ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 14ης Απριλίου 1962 διαβάζουμε μια αθλητική είδηση για την συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαλτινού σε ανεπίσημο πρωτάθλημα αγώνων.  Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Το ποδόσφαιρον εις τα χωριά
Δια το ποδοσφαιρικόν πρωτάθλημα ανεπισήμων ομάδων, το οποίον οργανώνει το κατάστημα «Άτλας», θα γίνουν αύριον αι ακόλουθοι συναντήσεις: Ζηλευτή – Κριτσίνι, Καλύβια – Ριζαριό, Γλύνος – Καρυές, Βαλτινό – Βαλομάνδρι, Πηγή – Δρόσερό.
Τα σωματεία πρέπει να προσκομίσουν σήμερον τα δελτία ταυτότητος εις το κατάστημα «Άτλας» προς θεώρησιν».



Καταγγελία για το Κοινοτικό κατάστημα

Την 1η Μαρτίου 1963 και σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. απόφαση 9/1963 του Κοινοτικού Συμβουλίου Βαλτινού, εγκρίθηκε η συνταχθείσα τεχνική μελέτη της ΤΥΔΚ για την εκτέλεση του έργου «Κοινοτικού καταστήματος με Ξενώνα και Ιατρείο» προϋπολογισμού δαπάνης 120.000 δραχ. και αποφασίσθηκε η εκτέλεση του έργου, κατόπιν μειοδοτικής δημοπρασίας ενώπιον της επιτροπής, η οποία αποτελούνταν από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Βαλτινού, Στέφανο Σταμούλη και τους κοινοτικούς συμβούλους, Νικόλαο Τζήμα και Αθανάσιο Ψύχο.
Το έργο δημοπρατήθηκε, αναδείχθηκε ο μειοδότης εργολάβος μηχανικός και άρχισε η κατασκευή του.
Όμως κάποιες κακοτεχνίες στην κατασκευή του έργου αναγκάζουν τους κατοίκους Βαλτινού να καταγγείλουν την επιβλέπουσα αρχή ΤΥΔΚ στη εφημερίδα «Ελευθέρα Γνώμη».
Από την εφημερίδα «Ελευθέρα Γνώμη» της 21ης  Σεπτεμβρίου 1963 σταχυολογήσαμε την είδηση -καταγγελία- από κατοίκους του Βαλτινού, που μας πληροφορεί για κακοτεχνίες στην ανέγερση του κοινοτικού κτιρίου. Η είδηση έχει ως εξής:
«ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΠ’ ΤΟ ΒΑΛΤΙΝΟ
Από το χωριό Βαλτινόν μας γράφουν τα κατωτέρω, τα οποία και θέτομεν υπ’ όψιν των αρμοδίων.
Εις την κοινότητά μας ανεγείρεται κοινοτικόν κατάστημα μετά ξενώνος και ιατρείου εργολαβικώς δια μειοδοτικής δημοπρασίας. Εγένετο η θεμελίωσις και επερατώθη η λιθοδομή μετά του σκυροδέματος.
Αφιχθείς εις το χωρίον μας ο κ. προϊστάμενος της ΤΥΔΚ Τρικάλων το έκρινε άχρηστον και διέταξε την κατεδάφισιν εκ θεμελίων δια λόγους τεχνικούς.
Μετά 20ήμερον όμως αι εργασίαι δια την αποπεράτωσιν του κοινοτικού καταστήματος ήρχισαν χωρίς να λάβη χώραν εν τω μεταξύ η διαταχθείσα και ενώπιον των κατοίκων κατεδάφισις τούτο, κριθέντος ως αχρήστου.
Και ερωτώμεν. Τι συμβαίνει εις την περίπτωσιν αυτήν; Διατί δεν κατεδαφίσθη, αφού κατά την γνώμην του αρμοδιωτέρου εκρίθη άχρηστον, και κατόπιν τούτου επετράπη η συνέχισις των εργασιών επί λιθοδομής χαρακτηρεισθής ως άχρηστου εις ότι αφορά τα υλικά κ.λ.π.;»



Ποδοσφαιρικός αγώνας

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 2ας Ιουλίου 1966 διαβάζουμε μια αθλητική είδηση για ποδοσφαιρικό αγώνα των ομάδων Νεοχωρίου – Βαλτινού.
Η είδηση έχει ως εξής:
«Νεοχώρι – Βαλτινό
Την 5 μ.μ. αύριον θα διεξαχθή εις Νεοχώριον φιλικός ποδοσφαιρικός αγών μεταξύ των ομάδων Νεοχωρίου – Βαλτινού, διοργανούμενος υπό του ωρολογοποιού Β. Κρέσσου.






Κατασκευή γεφυριών στον Πηνειό

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 24ης Σεπτεμβρίου 1966 διαβάζουμε μια είδηση που αφορά αίτημα του αγροτικού συλλόγου για την κατασκευή γεφυριών στον Πηνειό ποταμό.
Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΟΥΝ ΓΕΦΥΡΑΙ ΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ
Ζητεί ο αγροτικός σύλλογος
Ο αγροτικός σύλλογος Τρικάλων- Καλαμπάκας δια τηλεγραφήματός του προς την κυβέρνησιν ζητεί την επισκευήν της κατασκευής της προγραμματισθείσης γεφύρας επί του Πηνειού ποταμού, παρά το χωρίον Νομή όπου προ τριημέρου εκινδύνευσαν να πνιγούν δύο κάτοικοι του χωριού τούτου.
Επίσης δητεί να επισκευασθή η κατασκευή και των δύο ετέρων προγραμματισθεισών γεφυριών επί του Πηνειού, παρά τα χωριά Φωτάδα – Βαλομάνδρι και Μεγάλα Καλύβια».




Ο θάνατος του Διδασκάλου Δημητρίου Μπούγα

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 12ης Οκτωβρίου 1966 διαβάζουμε την είδηση θανάτου του δημοδιδασκάλου για χρόνια στο Βαλτινό, Δημητρίου Β. Μπούγα.
Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΠΕΝΘΗ ΔΗΜ.  Β. ΜΠΟΥΓΑΣ
Με έκπληξη και με αισθήματα βαθειάς θλίψεως και οδύνης επληροφορήθη χθες η κοινωνία μας, τον αδόκητο θάνατο ενός εκλεκτού μέλους αυτής και διακεκριμένου στελέχους της Δημοτικής μας παιδείας, του αλησμονήτου Δημοδιδασκάλου Δημήτρη Β. Μπούγα.
Ο ατυχής μετεφέρθη προ ολίγων ημερών από το χωρίον Παραπόταμος, όπου υπηρετούσε στο εκεί δημοτικό σχολείο εις χειρουργικήν κλινική πάσχων από οξείας μορφής σκωληκοειδίτιδα, εξ αιτίας της οποίας και έχασε την τόσο πολύτιμη ζωή του, επάνω σε γνώριμες επάλξεις ωραίων πνευματικών αγώνων του.
Γεννήθηκε στο ειδυλλιακό χωριό Ελάτης το 1912, αποφοίτησε από το Γυμνάσιον της πόλης μας το 1932 και από την παιδαγωγική ακαδημία Τριπόλεως το 1939.
Εκτός από το σχολείο και το παιδί, που ήταν η πιο προσφιλής του ασχολία, είχε επιδοθή με επιτυχία και στη λογοτεχνία, λαογραφία, κοινωνικά και άλλα θέματα κατά περιόδους, πολλά από τα οποία εδημοσίευσε στο περιοδικό του ΕΜΟΤ «Μετέωρα» και στη «Φιλολογική Σελίδα» του, ενώ άλλη αξιόλογη πνευματική εργασία του είχε έτοιμη για δημοσίευση.
Από τον Οκτώβρη του 1964 ήταν και τακτικό μέλος του ΕΜΟΤ.
Υπηρέτησε ως δημοδιδάσκαλος στη Μεσοχώρα από το 1937 μέχρι το 1942, έπειτα δε στο Βαλτινό και τελευταία στον Παραπόταμο.
Οι αγώνες του για την πρόοδο και την εξύψωση των γεωργικών Συνεταιρισμών της περιοχής του και τη συνδικαλιστική κίνηση, τον ανύψωσαν και τον έκαμαν αγαπητόν στους κατοίκους των χωριών εις τα οποία υπηρέτησε.
Πάνδημη έγινε η κηδεία του χθες στον Παραπόταμο, κατά τη διάρκεια της οποίας ωμίλησαν πολλοί και κατατέθησαν στέφανοι.
Ας είναι ελαφρό το χώμα που τον σκέπασε για πάντα και η μνήμη του αιωνία, ο δε Ύψιστος ας πραϋνη τον πόνο των δικών του.
Α.Κ.


Νεκρολογία για το Δημήτρη Μπούγα

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 16ης Οκτωβρίου 1966 διαβάζουμε μια νεκρολογία για τον δάσκαλο Δημήτριο Μπούγα.
Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Νεκρολογία ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ
Πρότυπον Εκπαιδευτικού. Στο σχολείο τακτικός, στην οικογένειά του στοργικός, στους συναδέλφους του λίαν αγαπητός, στην κοινωνία φιλανθρωπικός και στη δημοσιογραφία των τοπικών εφημερίδων με το παρόν ανελλιπώς.
Αφωσιωμένος στο δασκαλικό του λειτούργημα, και όταν ακόμα ο κορμοτεντωτής χάρος του εμειδίασε σαρκαστικά! Γιατί και με υψηλό πυρετό συνέχιζε στην αίθουσα διδασκαλίας το έργο του το ηθικοπλαστικό. Και ήταν, φεύ, η διδασκαλία του εκείνη, το κύκνειο άσμα του, στο σχολειό του Βαλτινού! Γι’ αυτ, αδίσταχτα πλέον, μπορούσε ο Δ. Μπούγας με συγκινητικό παράπονο να προσβλέψη το επίπονο έργο της ιεραποστολής του και να πή ότι είπε και ο μέγας διδάσκαλος της λυτρωτικής θυσίας, ο Ραββί, και είναι τούτο η μεγαλύτερη τιμή για τους ευσεβείς διδασκάλους και άξιους διαδόχους του – «ο ζήλος του οίκου σου κατέφαγέ με».
Δεινόν το δράμα τρης ζωής! Ο Μήτσος έφερε καρτερικά, ηρωικά, μαρτυρικά, αδιαμαρτύρητα και ένα αθεράπευτο οικογενειακό του δράμα! Και γι’ αυτό οπόση η ψυχική του δύναμις!
Ο Σωκράτης, ψυχοραγών, εψέλισε, για να αποδείξη την ευσέβειάν του, θύσατε αλέκτορα τω Απόλλωνι. Και ο Μήτσος επιγραμματικά, ενοραματικά, βωβά – λίγο πρωτού εκπνεύση – υπό μειδιών, έγραφε εις το κενό! Τι άραγε; Ως άνθρωπος του πνεύματος, μήπως ότι διελάμβανε με τη φιλοσοφία του ο ύπατοπς των νεωτέρων χρόνων φιλόσοφος Κάντιος περί αθανασίας ψυχής; Για την πέραν του τάφου ζωήν; Η μήπως την τελευταία του επιθυμία – σαν ψυχή συναισθηματική, μυστικοπαθής και νοσταλγική, που ήταν – να γίνη η κηδεία του – όπως συνείθιζε να λέγη – στη παλαιά ενορία του και εκκλησία του Αγίου Αντωνίου Παραποτάμου «Τσαγαλί»;
Είθε ο πολιούχος της ερήμου, ο καθηγητής της μετάνοιας, ο Άγιος Αντώνιος, να μεσιτεύη στον Ύψιστο να συναριθμήση την ψυχήν του μετά αγίων και δικαίων!
Η παρηγορήτρια δε του κόσμου να δίνη παρηγορία και δύναμι στην σύζυγό του να βαστάζη καρτερικά τον δυσβάστακτο μαρτυρικό δραματικό οικογενειακό σταυρό!
Β.Κ.»


Στο Δημήτρη Μπούγα

Ενώ στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 26ης Οκτωβρίου 1966 διαβάζουμε μια άλλη νεκρολογία για τον δάσκαλο Δημήτριο Μπούγα. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Στο Δημητ. Μπούγα
Κακή μοίρα έκοψε πρ’οωρα το νήμα της ζωής σου. Ανεπανόρθωτο πλήγμα δέχτηκε η οικογένειά σου και ακόμα το χωριό σου. Πάντα θα σε κλαίει η φαμίλια σου Μήτσο. Χρόνια θα σε κλαίνε και οι φίλοι σου και οι χωριανοί σου.
Πάντα όλοι θα κοιτάζωμε να σε δούμε να προβάλης στους δρόμους και στο καφενείο του χωριού μας να έρχεσαι αργός, βαρύς και γελαστός. Στην συντροφιά μας ήσαν ευπρόσδεκτος. Στα μάτια όλοι σε κοιτούσαμε και από τα χείλη σου όταν μιλούσες είμασταν όλοι κρεμασμένοι. Τίποτε από το στόμα σου αβασάνιστα δεν έβγαινε. Ήσουνα πάντοτε στοχαστικός, οξύς, λεπτός, καυστικός στις αδικίες και δημιουργούσες πάντοτε μια πνευματική ατμόσφαιρα. Τώρα κανείς Μήτσο δεν θα χαίρεται στις συντροφιές την καθάρια σου σκέψη.
Είχες προσόντα σπάνια και ικανότητες πολλές. Ήσουνα μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Πίστευες ότι ήταν αλήθεια, και είχες πάντοτε το θάρρος της γνώμης σού.
Ήσουνα πρόθυμος και εξυπηρετικός, και ποιος χωριανός σου δεν θυμάται τις χίλιες δυο εξυπηρετήσεις. Παντού σε κάθε κοινωνική και εκπολιτιστική κίνηση έδωνες το παρών.
Τώρα χάθηκες από κοντά μας και δεν μας μένει παρά μόνο η παρηγοριά που θα μας την φέρνουν οι καλές σου αναμνήσεις. Ας είναι ελαφρό το χώμα που σε σκεπάζει αξέχαστε Μήτσο.
Χ.Π.»





Η αναπαράσταση της απελευθέρωσης των Τρικάλων

Στην εφημερίδα «Τρικαλινά Νέα» της 21ης Μαρτίου 1971 διαβάζουμαι:

«Αι χθεσιναί εκδηλώσεις εις την πόλιν μας
Επί τη 150ετηρίδι της Επαναστάσεως του21
Η αναπαράστασις της απελευθερώσεως των Τρικάλων. – Το Κρυφό σχολειό
Εις τα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη 150ετηρίδι της επαναστάσεως του 1821 έλαβον χώραν χθες εις την πόλιν μας αι κάτωθι εκδηλώσεις:
Την πρωΐαν εγένετο η αναπαράστασις της εισόδου του Ελληνικού στρατού εις τα Τρίκαλα την 23ην Αυγούστου 1881.
Η εκδήλωσις ήρχησε με την τέλεσιν περί την 10 π.μ. επιμνημλόσυνου δεήσεως υπό του Σεβασμιοτάτου κ.κ. Σεραφείμ εις την πλατείαν Χατζηπέτρου μετά το τέλος της οποίας ο Δήμαρχος εδεξιώθη εις το Δημαρχείον τους επισήμους. Μετά την δεξίωσιν και περί την 10,30 π.μ. εγένετο παρουσία του Σεβασμιοτάτου, κ.κ. Σεραφείμ, του πρωτοσύγκελου κ. Στέφα, του Νομάρχου κ. Κατερνιά, του Στρατιωτικού Διοικητού, του Δημάρχου κ. Μάτη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηστεργίου, άλλων επισήμων και πλήθος κόσμου η αναπαράστασις της εισόδου του Ελληνικού στρατού εις τα Τρίκαλα και η παράδοσις εις τον πρόεδρον του Διοικητικού Συμβουλίου του κλειδιού της πόλεως του αρχηγού του τμήματος.
Την αναπαράστασιν έκαμεν τμήμα φουστανελοφόρων ιππέων το οποίο απετέλουν οι Ψύχος Κων/νος, Σταμούλης Βάιος, Σταμούλης Αναστάσιος, Πέτρος Σωτήριος, Βότσιος Νικόλαος, Ριζαριώτης Αθανάσιος, Κουφοχρήστος Γεώργιος, Χασιώτης Νικόλαος, Σταμούλης Κων/νος, Σταμούλης Ναπολέων, Κλιάκος Γεώργιος, Δήμου Μιχάλης, Τσιγάρας Βασίλειος, Κράβαρης Βασίλειος, Χριστάκος Ιωάννης, Αγγελόπουλος Κων/νος, Πέτρου Κων/νος, Ζαμπακάς Γεώργιος, Πράτας Αθανάσιος, Καραγιώργος Γρηγόρης, Κόρακας Ευάγγελος, Βαγγελός Κων/νος, Σχολής Απόστολος, Βαγγελός Γεώργιος, Βότσιος Απόστολος άπαντες κάτοικοι Βαλτινού και τμήμα Άλκιμων Νέων οι οποίοι αναπαρίσταναν τους αποχωρούντας Τούρκους. Η παρέλασις φουστανελλοφόρων ιππέων και των Άλκιμων ήταν μεγαλειώδης και απέσπασε τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα του πλήθους…»






Συμμετοχή κατασκηνωτών στις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στην εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 25ης Ιουλίου 1973 διαβάζουμε μια είδηση η οποία αφορά τη συμμετοχή κοριτσιών στις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ. Το δημοσίευμα έχει τίτλο «ΑΠΟ 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ποια παιδιά θα μετάσχουν των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ».
Οι συμμετέχοντες κατασκηνώτριες από το Βαλτινού είναι:
ΧΩΡΙΟΝ ΒΑΛΤΙΝΟΝ
Κόρακα Αθανασία
Μπαντόλια Μάρθα
Σταυρέκα Αικατερίνη
Σταυρέκα Γεωργία
Καραθανάση Αγγελική
Μαντέλα Παρασκευή
Κουφοχρήστου Βασιλική.





Απαγόρευση γεωτρήσεων

Στην εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 13ης Σεπτεμβρίου 1973 διαβάζουμε μια είδηση που αφορά την απόφαση του Νομάρχη Τρικάλων για την απαγόρευση γεωτρήσεων και διάνοιξη φρεατίων σε διάφορα χωριά νου νομού μεταξύ αυτών και το Βαλτινό. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Η Απόφασις του κ. Νομάρχη περί απαγορεύσεως γεωτρήσεων
Εις το υπ’ αρίθμ. 898 ΦΕΚ (τεύχος 2ον ) της 3ης Αυγούστου, εδημοσιεύθη η κατωτέρω απόφασις του κ. Νομάρχου Τρικάλων περί απαγορεύσεως διανοίξεως φρεάτων και γεωτρήσεων.
Α) Απαγορεύομεν την ανόρυξιν νέων φρεάτων και γεωτρήσεων ανεξαρτήτως βάθους αυτών υπό ιδιοτών φυσικών και νομικών προσώπων ιδ. Δικαίου εις τας κτηματικάς περιοχάς του …Ασπροβάλτου, Βαλτινού, Δενδροχωρίου, Ελευθεροχωρίου, Φήκης Φωτάδας…





Βράβευση μαθητών για την έκθεση περί αποταμιεύσεως

Στην εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 31ης Μαΐου 1974 διαβάζουμε μια είδηση με τίτλο «Ποίοι μαθηταί έλαβον βραβεία δι’ έκθεσιν στον εορτασμό της ημέρας αποταμιεύσεως».

Πρόκειται για την βράβευση μαθητών στην έκθεση του εορτασμού της ημέρας της αποταμίευσης. Μεταξύ των βραβευθέντων μαθητών ήταν και δύο μαθητές από το δημοτικό σχολείο Βαλτινού, ο Βεγγελός Στέφανος, και η Μπαντόλια Μάρθα.





Διακήρυξη δημοπρασίας

Στην εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 20ης Ιουνίου 1974 διαβάζουμε μια διακήρυξη δημοπρασίας της σχολικής εφορείας Βαλτινού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΣΧΟΛ. ΕΦΟΡΙΑ ΒΑΛΤΙΝΟΥ
Διακήρυξις δημοπρασίας
Η σχολική Εφορεία Βαλτινού διακηρύττει ότι εκτίθεται εις φανεράν πλειοδοτικήν δημοπρασίαν η εκποίησις είκοσι (20) τεμαχίων στρογγύλης ξυλείας πεύκης και επτά (7) τεμαχίων λεύκης του Σχολείου.
Η δημοπρασία διεξαχθήσεται εν Βαλτινώ και εις τον συνήθη τόπον των δημοπρασιών έμπροσθεν καφενείου Ευαγγέλου Βότσιου την 6ην του μηνός Ιουλίου 1974 ημέραν Σάββατον και ώραν 5-6 μ.μ.
Δια πλείονας πληροφορίας οι ενδιαφερόμενοι δύναται να απευθύνονται κατά τας εργασίμους ημέρας και ώρας εις την Διεύθυνσιν του Σχολείου.
Εν Βαλτινώ τη 19-6-1974
Ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Κ. ΤΣΙΓΑΡΑΣ






Συμμετοχή κατασκηνωτών στις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στην εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 27ης Ιουνίου 1974 διαβάζουμε μια άλλη είδηση με τίτλο «Ποια παιδιά θα μετάσχουν στις παιδικές εξοχές του ΠΙΚΠΑ Κατά την Α΄ κατασκηνωτική περίοδο».
Πρόκειται για τους συμμετέχοντες κατασκηνωτές του Βαλτινού τα ονόματα των οποίων είναι:
ΒΑΛΤΙΝΟΝ
Κουφοχρήστος Στέργιος
Σταυρέκας Γεώργιος
Πέτρου Δημήτριος
Βαγγελός Αντώνιος
Βαγγελός Στέφανος
Κουφοχρήστος Κων/νος





Συμμετοχή στις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στην ίδια εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 7ης Ιουλίου 1974 διαβάζουμε μια άλλη είδηση με τίτλο «ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΑΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΠΙΚΠΑ».
Πρόκειται για τους συμμετέχοντες κατασκηνωτές του Βαλτινού τα ονόματα των οποίων είναι:
ΒΑΛΤΙΝΟΝ
Μαγκάτος Ιωάννης
Τσιγάρας Γεώργιος
Βότσιος Γεώργιος
Βότσιος Δημήτριος
Μαντέλας Χρυσόστομος
Ριζαργιώτης Νικόλαος
Πέτρου Ιωάννης
Γάκης Δημήτριος
Τσιγάρας Δημήτριος
Μαντέλας Νικόλαος
Χασιώτης Ευάγγελος
Δήμος Γεώργιος
Πράτας Σπυρίδων
Μπιλιάλης Στυλιανός





Συμμετοχή κοριτσιών στις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στην ίδια εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 28ης Ιουλίου 1974 διαβάζουμε την είδηση με τίτλο «ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΠΙΚΠΑ».
Πρόκειται για τη συμμετοχή κοριτσιών στις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ. Οι συμμετέχοντες κατασκηνώτριες από το Βαλτινού είναι:
ΒΑΛΤΙΝΟΥ
Καραθανάση Στεργιανή
Καραθανάση Αγγελική
Βαγγελού Άννα
Κόρακα Αθανασία
Μπαντόλια Σταυρούλα.





Διαφημιστική καταχώρηση

Στην εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 14ης Αυγούστου 1974 διαβάζουμε την διαφημιστική καταχώρηση του ΚΑΦΕ - ΜΠΑΡ Αναστασίου Σταμούλη για το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στο Βαλτινό. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Στο ΚΑΦΕ – ΜΠΑΡ Αναστ. Σταμούλη Στο χωριό Βαλτινό σήμερα και αύριο Δεκαπενταυγουστιάτικο ξεφάντωμα με το συγκρότημα ΔΗΜ. ΜΑΝΤΕΛΑ
Τραγουδιστής ΔΗΜ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
Κλαρίνο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΩΧΟΣ
Αρμόνιο ΗΛΙΑΣ ΜΑΝΤΕΛΛΑΣ
Ντράμς ΔΗΜ. ΜΑΝΤΕΛΛΑΣ
Τραγουδά η μικρή ΑΝΤΖΕΛΑ
Ψητά σούβλας, μεζέδες, ποτά»






Δηλώσεις αιρετών επαναφοράς στις κοινότητες 

Στην εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 25ης Σεπτεμβρίου 1974 διαβάζουμε την είδηση των δηλώσεων επαναφοράς στους δήμους και κοινοτήτων των αιρετών. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Και δύο αιρετών Δημάρχων
Οι πρώτες δηλώσεις επαναφοράς Δημάρχων του Νομού μας υπεβλήθησαν χθες στην Νομαρχία. Πρόκειται περί των αιρετών Δημάρχων Καλαμπάκας . κ. Γεώργιο Κομματέα και Πύλης κ. Ευάγγελο Μπαμπαλιάρη.
Άλλαι δηλώσεις χθεσινές είναι οι εξής:
…ΒΑΛΤΙΝΟΥ Αντ. Βαγγελός, Ευάγ. Μπούτσιος».
(Σημ. Στο αναγραφόμενο επώνυμο «Μπούτσιος» υπάρχει ορθογραφικό λάθος, πρόκειται για τον Ευάγγελο Βότσιο).




Διορισμός διδασκάλων ως πρόεδροι κοινοτήτων

Στην εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 27ης Σεπτεμβρίου 1974 διαβάζουμε την απόφαση του Νομάρχη Τρικάλων για τον διορισμό των διδασκάλων ως πρόεδροι κοινοτήτων. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Δι’ αποφάσεως του κ. Νομάρχου ΠΟΙΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΔΙΩΡΙΣΘΗΣΑΝ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Δι’ αποφάσεως του Νομάρχου κ. Θεοδ. Αναγνωστοπούλου, διωρίσθησαν οι κάτωθι διδάσκαλοι, ως πρόεδροι των αντίστοιχων κοινοτήτων του Νομού μας.
….
Βαλτινού: Δημήτριος Καλαμαράς
…».




Αποτελέσματα δημοψηφίσματος (ΝΑΙ ή ΟΧΙ)

Στην εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 9ης Δεκεμβρίου 1974 διαβάζουμε την είδηση των αποτελεσμάτων του Δημοψηφίσματος για «Βασιλευόμενη ή Αβασίλευτη δημοκρατία (ΝΑΙ ή ΟΧΙ).

Τα αποτελέσματα στο εκλογικό τμήμα του Βαλτινού είναι:
ΒΑΛΤΙΝΟΥ
Έγκυρα                419
Βασιλευομένη      150
Αβασίλευτος        269



Διαφημιστική καταχώρηση

Την εποχή που η παραδοσιακή μουσική κυριαρχούσε και το δημοτικό τραγούδι, με κυρίαρχο όργανο το κλαρίνο, συνόδευε τους ανθρώπους σε κάθε τους ψυχαγωγική εκδήλωση, ο συγχωριανός μας κλαρινίστας, Νικόλαος Καλαμπάκας μεσουρανούσε και στο χώρο της διασκέδασης θεωρούνταν μεγάλη φίρμα στη δημοτική μουσική, σε επίπεδο Θεσσαλίας.



Το 1974 στις διάφορες διαφημιστικές καταχωρίσεις των εφημερίδων, ο Νίκος Καλαμπάκας φιγουράρει πρώτη φίρμα στα διάφορα μουσικά παραδοσιακά σχήματα (συγκροτήματα), στα οποία ήταν επικεφαλής, δηλαδή, αυτός που έκλεινε τις δουλειές, και που έδινε το όνομά του στο σχήμα. Έπαιζαν στους γάμους, στα πανηγύρια και στα διάφορα κοσμικά κέντρα της περιοχής.





Σκοτώθηκε 21χρονος στρατιώτης από το Βαλτινό

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 21ης Ιανουαρίου 1977 διαβάζουμε μια θλιβερή είδηση η οποία αφορά στο θάνατο του 21χρονου στρατιώτη Βάϊο Θ. Καραμπάση.

«Χθες το απόγευμα, κοντά στην Πηνειάδα 21ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
(ΑΠ’ ΤΟ ΒΑΛΤΙΝΟ) ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΖΙΠ
Ο οδηγός τραυματίσθηκε βαρειά
Τραγικό δυστύχημα με θύμα στρατιώτη από το Βαλτινό σημειώθηκε χθες στο νομό μας.
Συγκεκριμένα στις 3.45΄το απόγευμα, στο 38ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρικάλων – Λαρίσης (λίγο πριν από το χωριό Πηνειάδα), το υπ’ αριθ. ΕΣ 25271 στρατιωτικό τζιπ, με οδηγό τον έφεδρο λοχία Ιωάννη Ευστρ. Τζωρτζιάνο, ετών 23, εξετράπη της οδού και ανετράπη, με αποτέλεσμα να φονευθή ο συνοδηγός Βάϊος Θωμά Καραμπάσης, ετών 21, στρατιώτης από το Βαλτινό, και να τραυματισθή βαρειά ο οδηγός. Και οι δύο υπηρετούσαν στο 86 Σύνταγμα Πεζικού που εδρεύει, ως γνωστόν, στην πόλη μας.
Ο άτυχος Καραμπάσης είχε στρατευθή προ 14 μηνών.
Η σορός του επρόκειτο να μεταφερθή τη νύχτα στο Βαλτινό όπου σήμερα θα γίνη η κηδεία και η ταφή του».





Παράπονα προς τον ΟΤΕ

Η άσκηση πίεσης προς τον ΟΤΕ για την χορήγηση τηλεφωνικών γραμμών προς τους κατοίκους Βαλτινού, άρχισε με την έκφραση παραπόνων μέσω της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος». Συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου 1977, διαβάζουμε το δημοσίευμα:
«Για τον ΟΤΕ
Οι πρόεδροι των κοινοτήτων Βαλτινού και Δενδροχωρίου εκφράζουν παράπονα των κατοίκων των κοινοτήτων τους για εγκατάλειψη από τον ΟΤΕ.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι εκκρεμούν 200 και πλέον αιτήσεις για την χορήγηση τηλεφώνων από 4ετία περίπου. Σε σχετικά διαβήματά των προς την αρμόδια υπηρεσία, παίρνουν την στερεότυπη πλέον, απάντηση ότι δεν υπάρχουν γραμμές. Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί, γιατί, και να υπάρξουν γραμμές στο τηλεφωνικό κέντρο Τρικάλων, δεν θα μπορέσουν πάλι να πάρουν τηλέφωνα, γιατί η υπόγεια τοποθέτηση καλωδίων του ΟΤΕ έχει σταματήσει στην κοινότητα Ασπροβάλτου.
Γι’ αυτό παρακαλούν την αρμόδια υπηρεσία του ΟΤΕ, όπως παράλληλα με τον προγραμματισμό για την επέκταση της χωρητικότητας του τηλεφωνικού κέντρου Τρικάλων, ενδιαφερθεί και για την επέκταση υπόγειας τοποθέτησης των καλωδίων, ώστε να μη υπάρξει και άλλη καθυστέρηση όταν θα πραγματοποιηθεί η επέκταση του τηλεφωνικού κέντρου Τρικάλων.»





Απάντηση αρμοδίων του ΟΤΕ

Λίγες μέρες μετά, δηλαδή στις 15 Σεπτεμβρίου 1977, ο αρμόδιος Διευθυντής Προγραμματισμού του ΟΤΕ απαντά στην ίδια εφημερίδα:
«Απαντήσεις αρμοδίων
Η τηλεφωνοδότηση των χωριών Βαλτινού και Δενδροχωρίου
Από τη Δ/νση Προγραμματισμού του ΟΤΕ πήραμε την παρακάτω απάντηση σε σχετικό σχόλιό μας:
«Κύριε Διευθυντά.
Σε απάντηση δημοσιεύματός σας της 23-8-77, σχετικού με την τηλεφωνοδότηση των χωριών Βαλτινού και Δενδροχωρίου, έχομε την τιμή να σας γνωστοποιήσουμε τα’ ακόλουθα:
Σύμφωνα με το βασικό σχέδιο Τηλεφωνίας, στην Κοινότητα Βαλτινού προβλέπεται να εγκατασταθεί τηλεφωνικό Κέντρο από το οποίο θα τηλεφωνοδοτηθούν επτά ακόμη οικισμοί μεταξύ των οποίων και το Δενδροχώρι. Την εγκατάσταση όμως αυτού του Κέντρου, δυστυχώς, δεν καθιστούν εφικτή προς το παρόν τουλάχιστον οι περιορισμένες οικονομοτεχνικές δυνατότητες του οργανισμού.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΤΕ έχουν σαφή αντίληψη των αναγκών και των προβλημάτων της περιοχής και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο γίνεται πιο σύντομη ικανοποίησή τους. Τούτο όμως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον Οργανισμό, αλλά κυρίως από το ύψος του Κρατικού Προγράμματος νέων προμηθειών.
Όσον αφορά την έλλειψη δικτύου που επισημαίνετε, σας πληροφορούμε ότι, όταν εξασφαλισθούν τα απαραίτητα υλικά κέντρων που αποτελούν και τη βασική προϋπόθεση, τότε θα προγραμματισθεί συγχρόνως και η ανάλογη επέκταση του δικτύου που απαιτείται για την τηλεφωνοδότηση της περιοχής.
Με τιμή
Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Δ/ντης Προγρ/σμου».


Το τηλεφωνικό Κέντρο του Βαλτινού
Χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία μέχρι να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την δημιουργία του τηλεφωνικού κέντρου.
Έτσι από τις 24- 6- 1986, η τηλεφωνοδότηση με την αυτόματη μορφή τηλεφώνων στο Βαλτινό, έλαβε σάρκα και οστά.
Τέλος η ψηφιακοποίηση των τηλεφώνων με τη σημερινή μορφή των πενταψήφιων αριθμών έγινε στις 1-5- 1994.


Η ιστορία του Τηλεφωνικού Κέντρου του ΟΤΕ στο Βαλτινό.

Η ιστορία της τηλεπικοινωνίας στο Βαλτινό ξεκίνησε το 1936 με την σύσταση τηλεφωνικού γραφείου (τηλεφωνείο).
Στο βιβλίο «Το Βαλτινό» του Ευάγγελου Στάθη, διαβάζουμε το Βασιλικό Διάταγμα για την σύστασή του:
«Περί συστάσεως τηλεφ. Γραφείων
Γεώργιος Β΄
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Έχοντες υπ΄ όψει τας σχετικάς διατάξεις του νόμου 3811 «περί κυρώσεως του από 27 Φεβρουαρίου 1926 Ν. Δ/τος» περί Διοικήσεως Υπηρεσίας Τ.Τ.Τ.» ως και του από 13 Μαρτίου 1930 «περί κανονισμού γενικών προαπαιτούμενων συστάσεως Τ.Τ.Τ. γραφείων και υπηρεσιών, προτάσεις του Ημετέρου επί της Συγκοινωνίας Υπουργού, στηριζόμενην εις γνώμην του Συμβουλίου Προσωπικού Τ.Τ.Τ., εγκρίνομεν την σύστασιν Κοινοτικού Τηλεφωνικού Γραφείου εις…..Γοργογύριον, Βαλτσινόν, Γενέσι, Δούσικον, Ελευθεροχώριον, Λεσιανά, Λυγαριάν, Ξυλοπάροικον, Μικράν Πουλιάναν, Τρικάλων – Γαύροβον, Μονήν Αγίου Στεφάνου, Καλογριανήν, Κάτω Περλιάγκον, Άνω Γαυδόβασδαν, Παλαιοχώριον, Μεγάλην Κερασιάν, Ορθοβούνιον, Σκεπάριον, Τριγώναν και Χρυσομηλιάν Καλαμπάκας.
Εις τον αυτόν Υπουργόν ανατίθεμεν την δημοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος Διατάγματος.
Εν Αθήναις τη 7 Φεβρουαρίου 1936
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄
                                         Ο επί της Συγκοινωνίας Υπουργός
                                                     ΑΓ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ».

Το τηλεφωνείο εγκαταστάθηκε, στην αρχή, στο μπακάλικο του Βασιλείου Καραθανάση και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε για αρκετό διάστημα στο μπακάλικο του Ευάγγελου Βότσιου. Λίγα χρόνια πριν την κατάργησή του φιλοξενήθηκε και στο μπακάλικο του Γεωργίου Μπαντόλια.
Από εκεί εξυπηρετούνταν όλοι οι κάτοικοι στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους, (έπαιρναν αλλά και δέχονταν τηλεφωνήματα).
Παράλληλα υπήρχε και μεγαφωνική συσκευή όπου ειδοποιούνταν οι κάτοικοι για τις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις.
Ο αριθμός κλίσης του Ο.Τ.Ε. Βαλτινού (Τηλεφωνείο) ήταν: 94286.
Σιγά – σιγά, ο ΟΤΕ, άρχισε να δίνει και τοπικές γραμμές σε διάφορους συνδρομητές σε σπίτια, υπηρεσίες και καταστήματα, οι οποίες συνδέονταν μέσω του χειροκίνητου τηλεφωνικού κέντρου.
Σ’ αυτά τα χειροκίνητα τηλεφωνικά κέντρα ο συνδρομητής για να καλέσει το κέντρο έστρεφε μια μαγνητοηλεκτρική μηχανή που είχε το τηλέφωνό του και ο τηλεφωνητής ρωτούσε τον συνδρομητή με ποιον αριθμό ήθελε να μιλήσει και τον συνέδεε.
Στη συνέχεια ήρθαν τα ημιαυτόματα τηλεφωνικά κέντρα 
Στα ημιαυτόματα τηλεφωνικά κέντρα ο συνδρομητής συνδέονταν με το κέντρο αμέσως μόλις σήκωνε το ακουστικό του.
Η χειροκίνητη αυτή αστική τηλεφωνία, η γνωστή ως Χ.Α.Σ., διήρκησε ως το 1986.
Τα αυτόματα τέλος τηλεφωνικά κέντρα είναι η πιο εξελιγμένη μορφή που χρησιμοποιείται σήμερα σ' όλο τον κόσμο. Ο συνδρομητής, χωρίς να έχει καμιά επαφή με το κέντρο, μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον αριθμό που ζητάει.
Η τηλεφωνοδότηση με την αυτόματη μορφή τηλεφώνων στο Βαλτινό άρχισε από 24- 6- 1986.
Στο Βαλτινό και σε οικόπεδο, ιδιοκτησίας του ΟΤΕ κτίστηκε το κτίριο που στεγάζει το Τηλεφωνικό Κέντρο Βαλτινού από το οποίο τηλεφωνοδοτήθηκαν και τα γύρω χωριά.





Ανακοίνωση του Γυμνασίου Βαλτινού

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 9ης Σεπτεμβρίου 1977 διαβάζουμε μια Ανακοίνωση του Γυμνασίου Βαλτινού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Ανακοίνωση του Γυμνασίου Βαλτινού
Ανακοινούται ότι στο Γυμνάσιο Βαλτινού άρχισαν οι εγγραφές των μαθητών.
Παρακαλούνται οι γονείς και κηδεμόνες να ενδιαφερθούν δια την εγγραφήν των μαθητών.
Στο γυμνάσιο θα εγγραφούν μαθητές των Α΄, Β΄, και Γ΄ τάξεων από τα χωριά:
Βαλτινό, Δενδροχώρι, Πρίνο, Γενέσι, Πρόδρομο, Γοργογύρι, Ξυλοπάροικο, Κάτω Ελάτη, Φωτάδα, Φήκη, Διαλεχτό, Λιλή, Δροσοπηγή, Ελευθεροχώρι, Παραπόταμο».





Διαμαρτυρία των κατοίκων της Φήκης

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 14ης Σεπτεμβρίου 1977 διαβάζουμε μια διαμαρτυρία των κατοίκων της Φήκης για την ίδρυση του Γυμνασίου στο Βαλτινό. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι Φήκης για την ίδρυση του Γυμνασίου στο Βαλτινό
Με υπόμνημά τους στον κ. Νομάρχη Τρικάλων, περισσότεροι από 80 κάτοικοι της Φήκης Τρικάλων διαμαρτύρονται για την ίδρυση του γυμνασίου στην κοινότητα Βαλτινού και για την υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών τους στο νεοϊδρυθέν γυμνάσιο.
Σαν σοβαρούς λόγους οι κάτοικοι της Φήκης, επικαλούνται την ασφάλεια των παιδιών τους, την ανεπαρκή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, την έλλειψη στέγης κ.ά.»




Φορτηγό παρέσυρε κι’ ετραυμάτισε
σοβαρά χωρικό στο Βαλτινό

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 23ης Σεπτεμβρίου 1977 διαβάζουμε μια είδηση για ένα τροχαίο ατύχημα που έγινε στο Βαλτινό.

«Προχθές στο Βαλτινό
Φορτηγό παρέσυρε κι’ ετραυμάτισε σοβαρά χωρικό
Προχθές Τετάρτη και ώρα 9.30 μ.μ. στον επαρχιακό δρόμο Τρικάλων – Βαλτινού, το υπ’ αριθμ. 187479 Ι.Χ φορτηγό αυτοκίνητο οδηγούμενο υπό του Παναγ. Λ. Αργυρίου, κάτοικου Γοργογυρίου παρέσυρε κι’ ετραυμάτισε σοβαρά τον Βασίλειο Ν. Τσιγάρα, 30 ετών, εκ Βαλτινού. Ο τραυματισθείς διακομίσθηκε και νοσηλεύεται στην ενταύθα κλινική του κ. Χρ. Μπαταβάνη φέρων πολλαπλά κατάγματα των πλευρών, θώρακος, ρήξη σπληνός μετά εσωτερικής αιμορραγίας».





Ειδοποίηση ποδοσφαιριστών του Α.Ο. Βαλτινού

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 23ης Σεπτεμβρίου 1977 διαβάζουμε μια ειδοποίηση της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαλτινού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Ειδοποίηση ποδοσφαιριστών του Α.Ο. Βαλτινού
Το Δ.Σ. του Α.Ο. Βαλτινού καλεί όλους τους ποδοσφαιριστές για αύριο και ώρα 4 μ.μ. στο γήπεδο του χωριού όπου θα γίνη το ξεκίνημα της ομάδος για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο».




Διακηρύξεις

Τον Ιούλιο του 1979 ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαλτινού, Δημήτρης Καραθανάσης προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης προϋπολογισμού 800.000 δραχμών. Παραθέτουμε την περίληψη της διακήρυξης η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΡΕΥΝΑ» της 22ης Ιουλίου 1979.

Το έργο δημοπρατήθηκε, η γεώτρηση έγινε με επιτυχία και το νερό που βρέθηκε είχε άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Δυο χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1981, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαλτινού, Δημήτρης Καραθανάσης προκηρύσσει νέο μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός αντλητικού συγκροτήματος, προϋπολογισμού 700.000 δραχμών. Παραθέτουμε την περίληψη της διακήρυξης η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» της 31ης Ιουλίου 1981.
Δυστυχώς όμως, ο διαγωνισμός υπήρξε άγονος και έτσι ένα χρόνο αργότερα δηλαδή τον Ιούλιο του 1982 ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαλτινού Δημήτρης Καραθανάσης προκηρύσσει και πάλι επαναληπτικό μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός αντλητικού συγκροτήματος, προϋπολογισμού 700.000 δραχμών. Παραθέτουμε την περίληψη και αυτής της διακήρυξης η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 28ης Ιουλίου 1982.

Αυτή τη φορά ο διαγωνισμός καρποφόρησε και έτσι το έργο ολοκληρώθηκε.
Ο σύγχρονος όμως τρόπος ζωής καθώς και η δόμηση των νέων κατοικιών κατέστησαν τον υδατόπυργο ανεπαρκή και υπαγόρευσαν την κατασκευή σύγχρονου δικτύου ύδρευσης το οποίο θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις ανάγκες. 






Έκθεση Ζωγραφικής

Στην εφημερίδα «Τρικαλινά Νέα» της 15ης Μαρτίου 1980 διαβάζουμε για την έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρης Τσιγάρα κατοίκου Βαλτινού. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Στο Δημαρχείο
Έκθεση ζωγραφικής νεαρού συμπολίτη
Πληροφορούμαστε ότι σήμερα αρχίζει να εκθέτει τα έργα του στην αίθουσα του δημαρχείου της πόλης μας ο 18χρονος ζωγράφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΑΡΑΣ στην πρώτη του επίσημη δουλειά με λάδια.
Το τρικαλινό κοινό και κυρίως ο καλλιτεχνικός κόσμος του είδους επισκεπτόμενοι την έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα που εκθέτει ο νεαρός μαθητής στα πρώτα βήματα της δουλειάς του.
Η έκθεση θα μείνει ανοικτή μέχρι 21 τρέχοντος».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» της 16ης Μαρτίου 1980 γράφει:

«Ο αυτοδίδακτος Δ. Τσιγάρας (Τρίκαλα)
Χθες το βράδυ άνοιξε στο Δημαρχείο η έκθεση ζωγραφικής του αυτοδίδακτου Ζωγράφου απ’ το Βαλτινό Δ. Τσιγάρα 18 χρονών μαθητή Λυκείου. Πολλοί που είδαν την έκθεση τόλμησαν να πουν πως ο Τσιγάρας θυμίζει λίγο Θεόφιλο. Άλλωστε κι εκείνος ήταν αυτοδίδακτος. Η έκθεση του Τσιγάρα θα μείνει ανοικτή μέχρι 21 Μαρτίου».

Ενώ στην εφημερίδα «Τρικαλινά Νέα» της 19ης Μαρτίου 1980 διαβάζουμε:
«Η έκθεση ζωγραφικής Δημ. Τσιγάρα
Άνοιξε και συνεχίζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου η έκθεση ζωγραφικής του νεαρού αυτοδίδακτου ζωγράφου Δημητρίου Τσιγάρα, απ’ το Βαλτινό. Την έκθεση επισκέπτονται καθημερινά πολυάριθμοι φιλότεχνοι και θαυμάζουν την τέχνη του νεαρού ζωγράφου.
Ήδη πουλήθηκαν οι μισοί πίνακες που εκθέτει». 


Διάφορες κριτικές για την έκθεση ζωγραφικής







Μια διαμαρτυρία της Κοινότητας Βαλτινού

Στην εφημερίδα «Τρικαλινά Νέα» της 19ης Μαρτίου 1980 διαβάζουμε μια επιστολή διαμαρτυρίας από τον Πρόεδρο της κοινότητας Βαλτινού Δημ. Καραθανάση. Η επιστολή διαμαρτυρίας έχει ως εξής:
«Μια διαμαρτυρία της Κοινότητας Βαλτινού
Πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:
Κύριε Διευθυντά,
Με τις πρόσφατες πλημμύρες του Σαββατοκύριακου το Βαλτινό έγινε μια λιμνοθάλασα. Και όπως πιστεύω αυτό οφείλεται στο ότι μετά τον πρόσφατο αναδασμό τα κανάλια που έγιναν λόγω μικρού βάθους ξεχείλισαν και τα νερά ξεχύνονται μέσα στο χωριό.
Η κοινότητα ζήτησε αρμοδίως να γίνει ρουφράχτης για να πέφτουν τα νερά μέσα στο ποτάμι από το 1975 αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε με αποτέλεσμα προχθές να πλημμυρίσουν πέντε σπίτια στο χωριό, ενώ κινδύνευσαν άλλα 20. Βέβαια η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών το έχει προτείνει αλλά δυστυχώς δεν δόθηκε η ανάλογη πίστωση.
Εκτός αυτού η Τεχνική εταιρεία που έκανε τη διάνοιξη των καναλιών το φθινόπωρο για να κάνει μια γέφυρα γκρέμισε μια κεντρική και τη μπάζωσε για να περάσουν τα τετραξονικά αυτοκίνητά της χωρίς να την ανοίξει και να τη φτιάξει με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα χωράφια μας και να εξαναγκασθεί η κοινότης με δικές της δαπάνες να ανοίξει τα μπαζώματα.
Κατόπιν τούτου παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες καθώς και τους εργολάβους να ξαναφτιάξουν τη γέφυρα, γιατί αλλιώς η κοινότητα θα αναγκασθεί εξ ανάγκης να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Ευχαριστώ ΔΗΜ. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ
Πρόεδρος Κοινότητας»





Έγκλημα στο Βαλτινό

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 11ης Φεβρουαρίου 1981 έγινε πρωτοσέλιδη είδηση και περιγράφεται λεπτομερειακά ένα φονικό που έγινε στο Βαλτινό. Η είδηση έχει ως εξής:


«ΕΞ  ΑΙΤΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
ΤΟ ΜΑΚΡΟΧΡΩΝΙΟ ΜΙΣΟΣ (ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 2 ΜΠΑΤΖΑΝΑΚΗΔΩΝ)
ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΦΟΝΙΚΟ
Ο δράστης – που παραδόθηκε χθες – ισχυρίζεται ότι το θύμα
τον προκαλούσε διαρκώς.
Ένα αβυσσαλέο μίσος που χώριζε τον Αλκιβιάδη Γεωρ. Ζαμπακά, 55 χρονών, αγρότη, με τον μπατζανάκη του Ευάγγελο Αντ. Βότσιο, 45 χρονών ζωέμπορο, κατοίκους Βαλτινού Τρικάλων, εξ αιτίας των πολιτικών αντιθέσεών τους φαίνεται ότι όπλισε με το φονικό μαχαίρι το χέρι του πρώτου για να καταφέρει τέσσερα αποφασιστικά και μοιραία πλήγματα στα πλευρά του δευτέρου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.
Ο δράστης, ενταγμένος στην Αριστερά από πολύ παλιά από το Σεπτέμβριο του 1942 πρώτα σαν μέλος του Θεσσαλικού Ιερού Λόχου και ύστερα της ΕΠΟΝ βγήκε στο βουνό αργότερα και πολέμησε με τ’ αντάρτικα τμήματα του Άρη Βελουχιώτη μέχρι το θάνατο του τελευταίου.
Μετά τη σύλληψή του καταδικάστηκε από το στρατοδικείο του Βόλου το 1945 σε ισόβια δεσμά και έμεινε στη φυλακή 17 χρόνια. Αποφυλακίστηκε το 1961 οπότε επανήλθε στο χωριό του Βαλτινό Τρικάλων όπου και παντρεύτηκε τη Μαρία το γένος Χρ. Ρούκα από το χωριό Διαλεχτό το Μάιο του 1961.
Το θύμα, περιγράφεται σαν ακροδεξιός (βασιλόφρονας και Παπαδοπουλικός) με πολύχρονη θητεία στα ΤΕΑ, σαν οπλίτης και Διμαιρίτης. Είχε παντρευτεί τη Γεωργία Χρ. Ρούκα μικρότερη αδερφή της Μαρίας ενωρίτερα από τον φυλακισμένο τότε Αλκιβιάδη Ζαμπακά.
Αδιάλλακτοι στις πολιτικές θέσεις τους οι δύο σύγγαμβροι δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να μονιάσουν ποτέ. Έτσι οι πρώτες προστριβές τους οδήγησαν πολύ σύντομα στη διακοπή των σχέσεών τους. Για 20 σχεδόν χρόνια είχαν κόψει μεταξύ τους και την καλημέρα. Σ’ αυτό, όπως μας πληροφόρησαν οι συγχωριανοί τους, συνετέλεσε μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι ένα μόλις χρόνο μετά το γάμο του ο Ζαμπακάς έδιωξε για ένα μήνα τη γυναίκα του Μαρία που στο διάστημα αυτό φιλοξενήθηκε από το γαμβρό της, το σημερινό θύμα Ευάγγελο Βότσιο. Έκτοτε υπόβοσκε στους δύο μπατζανάκηδες ένα άσβεστο μίσος που τους εμπόδιζε να παραβρεθούν ακόμα και στους γάμους των παιδιών τους (αμφότεροι έχουν από μία παντρεμένη θυγατέρα).

ΠΩΣ ΔΙΑΠΡΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ
Ο φόνος διαπράχθηκε σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από το καφενείο του Ελ. Θ. Σταμούλη, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, στην αυλή του θύματος. Στο καφενείο κατά την ώρα του εγκλήματος ήταν πολλές δεκάδες συγχωριανών. Κι όμως κανένας δεν αντιλήφθηκε τη σκηνή του φόνου για να παρέμβει και να τον αποτρέψει αν ήταν δυνατό. Είδαν ξαφνικά, γύρω στις 11.30 τη νύχτα, ν’ ανοίγει η πόρτα του καφενείου και αιμόφυρτος ο Βαγγέλης Βότσιος να καλεί σε βοήθεια ενώ αμέσως σωριάστηκε κάτω. Έτρεξαν τον σήκωσαν και τον έβαλαν σε ένα μικρό φορτηγό που τον μετέφερε στο Κρατικό Νοσοκομείο Τρικάλων όπου σχεδόν αμέσως υπέκυψε.
Οι πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα είναι συγκεχυμένες. Μερικοί συγχωριανοί μίλησαν για προμελετημένο έγκλημα και ότι στήθηκε παγίδα στο θύμα που βγήκε από το σπίτι ύστερα από πρόσκληση της κουνιάδας του Μαρίας, συζύγου του δράστη προς την αδερφή της. Άλλοι λένε ότι ο Ζαμπακάς επενέβει όταν τσακώθηκαν οι δύο αδερφές στα χέρια. Αυτόπτες μάρτυρες, πέρα από το συγγενικό περιβάλλον δεν φαίνεται να υπήρξαν.
Γεγονός πάντως είναι ότι στην αυλή του θύματος έλαβε χώρα συμπλοκή ανάμεσα στα δύο αντρόγυνα, κι ο Ζαμπακάς κατάφερε τέσσερα πλήγματα με χασαπομάχαιρο, που η λεπίδα του είναι γύρω στα 20 εκατοστά, στα πλευρά του μπατζανάκη του Βαγγέλη Βότσιου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ
Ο δράστης του στυγερού εγκλήματος κατάφερε μέσα στη νύχτα και επωφελούμενος από τη σύγχυση, να διαφύγει τη σύλληψη. Επέστρεψε τροχάδην στο σπίτι του, πήρε ένα παλιό μονόκαννο κυνηγετικό όπλο και φυσίγγια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του αν κινδύνευε  -όπως είπε αργότερα-  και ζήτησε από τον συγχωριανό του Αθανάσιο Νάκα να τον βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές που βρίσκονταν. Οι δυο τους τότε πήγαν με τα πόδια μέχρι το γειτονικό χωριό Ελευθεροχώρι να βρουν μέρος να κρυφτεί ο δράστης. Δεν τα κατάφεραν όμως και συνέχισαν με τα πόδια μέχρι το συνοικισμό Μπλετσέϊκα. Εκεί βρήκαν κάποιον με αγροτικό αυτοκίνητο με το οποίο ταξίδεψαν μέχρι τη Χρυσαυγή όπου ο Ζαμπακάς πήγε στο σπίτι του συμπεθέρου του και προέδρου της κοινότητας Δημ. Παπαχρήστου απ’ τον οποίο και ζήτησε να τον κρύψει. Εκείνος τον μετέφερε με το αυτοκίνητό του σε ακατοίκητο σπίτι που διατηρεί στα Τρίκαλα όπου και τον άφησε. Λίγο πριν το μεσημέρι ο δράστης πήγε στο δικηγόρο κ. Γεώργιο Γούλα με τον οποίο και παρουσιάστηκε στις αστυνομικές αρχές.
Στα κρατητήρια της Χωροφυλακής όπου κρατείται ο Ζαμπακάς και σε συνομιλία που είχαμε μαζί του μας είπε τα ακόλουθα:
«Το βράδυ της Δευτέρας είμασταν μαζί με άλλους χωριανούς παρέα και πίναμε στο καφενείο του ανεψιού μου Γεώργιο Μπαντόλια. Αργότερα βγήκα και πήγα στο διπλανό μαγαζί του Βαγγέλη Στ Βότσιου (συνωνυμία με το θύμα) όπου υπάρχει το τηλέφωνο για να τηλεφωνήσω σε μια ανεψιά μου που έκανε εγχείρηση. Εκεί συνεχίσαμε να πίνουμε παρέα με τον γαμπρό του καταστηματάρχη, το χωροφύλακα Γεώργιο Πλεξίδα, που ήταν με άδεια και με τον γαμπρό μου από ανεψιά Βαγγέλη Παπαχρήστο που μένουμε μαζί.
Καλαμπουρίζαμε και λέγαμε παλιές παιδικές ιστορίες και στη συνέχεια μπήκαμε στα πολιτικά της εποχής εκείνης.
Ο καταστηματάρχης Βαγγέλης Στ. Βότσιος, το 1944 ήταν υπεύθυνος του ΕΛΑΣ του χωριού. Κατά τη συζήτηση αυτός κατηγορούσε την Αριστερά. Του είπα λοιπόν γιατί ρίχνετε όλα τα βάρη για τα εγκλήματα στο ΕΑΜ και τον Ε.Λ.Α.Σ. αφού εσύ ήσουνα υπεύθυνος του ΕΛΑΣ; Και γιατί ρίχνετε τις ευθύνες σε μας που είμασταν παρακατιανοί;
Εκείνος απάντησε ότι μόνο τυπικά ήταν υπεύθυνος ενώ τις αποφάσεις τις έπαιρναν άλλοι.
Στο σημείο αυτό μπήκε στο μαγαζί το θύμα που πήρε μέρος στη συζήτηση. Εγώ από προηγούμενες συζητήσεις που είχα κάνει και παραξηγήθηκα μαζί του τον είχα αποκλείσει να παίρνει μέρος στη συζήτηση με μένα. Αντί αυτός να συμμορφωθεί εγώ πάντα υποχωρούσα. Έτσι και αυτή τη φορά άρχισε να με βρίζει, να μ’ αποκαλεί κάθαρμα, θα σε ξεβρακώσω στην πλατεία που θα μου πάτε θα σας δέσω «…κώλο με κώλο εσάς τους κουμουνιστές στην κλούβα και θα σας κάνω βόλτες», έχω πιστόλι και όποια πουτάνα έχει κώλο να κουνηθεί….»
Του είπα ότι είναι ο μόνος άνθρωπος που δεν μπορείς να μιλάς γιατί είσαι κλέφτης και απατεώνας γιατί έχεις πάρει χρήματα απ’ τον κόσμο και δεν τα επέστρεψες και τους εκβιάζεις γιατί είσαι αρχηγός των ΤΕΑ.
Εκείνος απάντησε ότι «εγώ κάνω εδώ κουμάντο, δεν είσαι άντρας που χτυπάς τη γυναίκα σου» κλπ.
Σηκώνομαι, φεύγω, πάω σπίτι και τα λέω στη γυναίκα μου. Εκείνη πήγε τότε στο σπίτι της αδερφής της να ζητήσει το λόγο κι άρχησαν να χτυπιένται. Ακολούθησα την γυναίκα μου και έτρεξα σε βοήθεια της. Ο μπατζανάκης μόλις με είδε φώναξε «μπαμπά το πιστόλι». Τότε φοβήθηκα τράβηξα το μαχαίρι και τον κάρφωσα».
Σε ερώτησή μας γιατί είχε μαζί του το μαχαίρι ο δράστης απάντησε ότι το είχε ξεχάσει στην τσέπη του από το απόγευμα που έκοψε ένα τενεκέ.
Σε άλλη ερώτησή μας γιατί το φονικό έγινε στη γωνία του σπιτιού και όχι μπροστά στην αυλή είπε ότι το θύμα έτρεξε για να πάρει το πιστόλι κι ότι δεν κατάλαβε μετά τι έγινε.
Είπε ακόμα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι ο γαμπρός του απ’ ανεψιά Βαγγέλης Παπαχρήστος όταν βρίσκονταν σε απόσταση 50 μ. από το σπίτι του θύματος προσπάθησε να τον εμποδίσει αλλά του ξέφυγε και πήρε μέρος στη συμπλοκή.
Τέλος ο δράστης ισχυρίστηκε ότι το θύμα τον προκαλούσε διαρκώς σε κάθε πολιτική συζήτηση και ότι ήθελε να μαθαίνει όλα τα οικογενειακά του και να επεμβαίνει σ’ αυτά. Με πήγαινε πάντα κόντρα. Πως κρατήθηκα τόσο καιρό ούτε κι εγώ το ξέρω. Τώρα προχθές, με τη μεταφορά της Φρειδερίκης προκαλούσε τους πάντες.
Ο Ζαμπακάς κατέληξε με τη δήλωση ότι έχει μετανιώσει για το έγκλημά του.
Την προανάκριση για τα αίτια του εγκλήματος διεξάγει ο Διοικητής της Υποδιοικήσεως Χωροφυλακής Τρικάλων μοίραρχος κ. Αγγελάκης με την εποπτεία του Διοικητή της Διοικήσεως Χωροφυλακής Τρικάλων συνταγματάρχης κ. Σκλίμη.
Στα δύο λασπόσπιτα του θύματος και του δράστη, που είναι ολοφάνερη η φτώχεια, επικρατούσε χθες θρήνος και οδυρμός για το φονικό. Έξω απ’ αυτά οι συγχωριανοί συγκεντρωμένοι συζητούσαν κι έδινε ο καθένας τη δική του εξήγηση για το φονικό. Όλοι πάντως έκαναν λόγο για το μακροχρόνιο και βαθύ μίσος που χώριζε τις δύο οικογένειες.
Μερικοί είπαν ότι το θύμα ήταν φιλήσυχος άνθρωπος ενώ άλλοι το αντίθετο. Για το δράστη είπαν ότι ήταν ευέξαπτος και αδιάλλακτος στις απόψεις του.
Η σύζυγος του δράστη Μαρία και ο γαμβρός του απ’ ανεψιά Βαγγέλης Παπαχρήστος που αρχικά είχαν συλληφθεί και ανακριθεί αφέθηκαν το απόγευμα ελεύθεροι.

ΦΟΒΟΙ ΑΝΤΕΚΔΙΚΗΣΕΩΣ
Φοβούμενοι οι αστυνομικές αρχές την πιθανότητα αντεκδικήσεως από τους συγγενείς του θύματος φρουρούσαν χθες όλη τη μέρα και τη νύχτα το σπίτι του δράστη.

ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΟ ΠΗΡΕ ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ
Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης δεν είχε το μαχαίρι μαζί του από το μεσημέρι, όπως αναφέρεται πιο πάνω αλλά πήγε και το πήρε αυτό όταν έφυγε από το καφενείο του Βότσιου. Ο γαμβρός του Ευάγγελος Παπαχρήστος προσπάθησε να τον αποτρέψει αλλά δεν τα κατάφερε.

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ
Η κηδεία του Ευάγγελου Αντ. Βότσιου έγινε χθες το απόγευμα στο Βαλτινό με συμμετοχή πλήθος κόσμου από το Βαλτινό και τα γύρω χωριά».


Ενώ στην εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» της 11ης Φεβρουαρίου 1981 βρίσκεται επίσης πρωτοσέλιδη η είδηση του εγκλήματος του Βαλτινού και περιγράφεται λεπτομερειακά. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΑΛΤΙΝΟ
ΜΑΧΑΙΡΩΣΕ ΤΟ «ΜΠΑΤΖΑΝΑΚΗ» ΤΟΥ
ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΖΑΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΟΓΟΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
ΚΑΡΦΩΜΑ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
Τις πρωινές ώρες χθες παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές της πόλης μας ο δράστης του στυγερού εγκλήματος στο χωριό Βαλτινό.
Πρόκειται για τον Αλκιβιάδη Γ. Ζαμπακά 55 χρονών μπατζανάκη του θύματος Ευαγγέλου Βότσιου 44 χρονών, που υπέκυψε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο νοσοκομείο της πόλης μας όπου είχε διακομισθεί με 4 μαχαιριές.
Οι λόγοι του στυγερού εγκλήματος είναι καθαρά πολιτικοί, δεδομένου ότι δράστης & θύμα, βρήσκονταν σε αντίθετες πολιτικές παρατάξεις και αυτό κυρίως τους έκανε να μισούνται, φαίνεται, επί 20 ολόκληρα χρόνια.
-Ήταν χιλιάδες φορές που έκανα υπομονή για να μη καταλήξω σ’ αυτό που έγινε προχθές, λέει στο κρατητήριο του τμήματος Ασφαλείας όπου κρατείται ο Αλκιβιάδης Ζαμπακάς. Πάντως και η αυριανή κηδεία της Φρειδερίκης είχε το μερίδιό της στην αφορμή του φονικού.
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Το έγκλημα, που κυριολεκτικά αναστάτωσε το Βαλτινό, έγινε στις 10,30΄ το βράδυ προχθές έξω από το σπίτι του θύματος, στο χωριό. Τη στιγμή εκείνη γίνονταν σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο αδερφές, γυναίκες δράστη και θύματος, με συμμετοχή και των αντρών τους. Σε μια στιγμή – κατά την ομολογία του δράστη – ο Βότσιος φώναξε τον πατέρα του να φέρει το όπλο του μέσα απ’ το σπίτι και ο ίδιος έτρεξε προς την πίσω πόρτα του σπιτιού.
Ο δράστης μ’ ένα μαχαίρι 20 πόντους στο χέρι, τον κυνήγησε και του κατάφερε μαχαιριές πισώπλατα. Το θύμα έπεσε αιμόφυρτο κάτω, ο δράστης έσπευσε να εξαφανισθεί.
Ο Βότσιος διακομίσθηκε απ’ τη γυναίκα του Γεωργία και την κόρη τους στο νοσοκομείο όπου και σε λίγο πέθανε από ακατάσχετη αιμοραγία. Τα πλήγματα ήταν καίρια και θανατηφόρα.
ΜΙΣΟΣ 20 ΧΡΟΝΩΝ
Οι 4 προχθεσινές μαχαιριές του Αλκιβιάδη Ζαμπακά στον μπατζανάκη του Ευάγγελο Βότσιο ήταν το τελευταίο και θανατηφόρο ξέσπασμα ενός μίσους που χρονολογείται απ’ το ΄61 την επόμενη ακριβώς μέρα που ο δράστης αρραβωνιάσθηκε την αδερφή της γυναίκας του θύματος και γίνονταν «μπατζανάκια». Από τότε πολλά άλλαξαν, ο Ζαμπακάς παντρεύτηκε τη Μαρία – κοπυνιάδα του θύματος- και απόκτησε τρία παιδιά (δυο αγόρια και ένα κορίτσι παντρεμένο), και εγγόνι, όμως κάτι βαθύτερο χώριζε τις οικογένειές τους.
ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ο δράστης του εγκλήματος Αλκιβιάδης Ζαμπακάς ανήκει στην αριστερά. Οργανώθηκε αρχικά, στον Θεσσαλικό Ιερό Λόχο, στην κατοχή, έπειτα στην ΕΠΟΝ και απ’ το Σεπτέμβρη του 1942 στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας βγήκε στα βουνά με τον Άρη Βελουχιώτη και ήταν μαζί του τις τελευταίες μέρες του, τον Ιούνιο του 1946. Το 1945 καταδικάσθηκε από στρατοδικείο του Βόλου σε ισόβια και μετά την σύλληψή του πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή, βγήκε το 1961 οπότε και παντρεύτηκε στο Βαλτινό. Η πιο πρόσφατη δημόσια εμφάνισή του ήταν στις εκδηλώσεις των 40 χρόνων του ΕΑΜ την Κυριακή στον «Κόσμο», όπου χαιρέτησε την συγκέντρωση σαν εκπρόσωπος των συναγωνιστών του Άρη Βελουχιώτη.
Αντίθετα το θύμα ο Ευάγγελος Βότσιος, παρ’ όλο που προέρχετο από οικογένεια αριστερών – ο πατέρας του πήρε μέρος σε μάχες με τον ΕΛΑΣ- από χρόνια προσχώρησε στην δεξιά παράταξη. Αυτό ήταν και η βασική αιτία του μίσους των δυό μπατζανάκηδων. Και στα πολιτικά, μπορεί κανένας να προσθέσει και οικογενειακές διαφορές.
ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΝ
Πάντως όπως λένε πολλοί και στο χωριό ο Ζαμπακάς και ο Βότσιος τσακώνονταν συχνά, κάθε φορά που βρίσκονταν στο ίδιο καφενείο του χωριού και συζητούσαν. Και συνήθως αντήλλασαν βαρειές εκφράσεις μεταξύ τους.
Μοιραία όμως στάθηκε η προχθεσινή συνάντησή τους, στο καφενείο του Ευάγγελου Στ. Βότσιου, ανεψιού του θύματος. Εκεί δράστης και θύμα αντάλλαξαν κουβέντες για κάτι παλιές προκηρύξεις της κατοχής, μπερδεύτηκαν και κάτι οικογενειακά και τελικά ο Βότσιος έφυγε για το σπίτι του.
Ο Ζαμπακάς πήγε κι αυτός στο σπίτι του όπου ανέφερε τα συμβάντα στο καφενείο, στη γυναίκα του Μαρία. Εκείνη αρπάχθηκε και έτρεξε να ζητήσει το λόγο απ’ την αδερφή της σύζυγο του θύματος.
Βγήκε κι’ εκείνος έξω, ακολούθησε και ο δράστης τη γυναίκα του.
ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ
Τελική κατάληξη του «οικογενειακού» καυγά ήταν οι μαχαιριές του Ζαμπακά στον Βότσιο. Μ’ ένα μαχαίρι λεπτό 20 πόντους λεπίδα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το είχε μαζί του απ’ το απόγευμα.
Απ’ την προανάκριση βγαίνει ότι το πήρε απ’ το σπίτι του λίγο πριν το έγκλημα. Όπως κατέθεσε η γυναίκα του στην αστυνομία, είχε αυτή το μαχαίρι το απόγευμα στο σπίτι και καθάριζε χόρτα.
Η ΦΥΓΗ
Μετά το φόνο, ο δράστης – όπως ομολογεί κι ο ίδιος- πήγε τρέχοντας στο σπίτι του πήρε μια παλιά μονόκανη καραμπίνα για ασφάλεια και μερικά φυσίγγια και με τα πόδια πήγε στο Ελευθεροχώρι, μαζί με τον συγχωριανό του Αθανάσιο Νάκα, από κει μαζί στα Μπλετσέικα όπου βρήκαν ένα αυτοκίνητο που τους μετέφερε στην Μεγάρχη και από κεί στη Χρυσαυγή. Εκεί πήγε στο σπίτι του προέδρου της Κοινότητας Δημ. Παπαχρήστο και αυτό τον μετέφερε σε ένα δικό του μισοτελειωμένο οίκημα στην πόλη μας, στην συνοικία Μπάρα, όπου ο δράστης διανυκτέρευσε. Και το πρωί χθες κατευθύνθηκε στο δικηγορικό γραφείο κ. Γεωργίου Γούλα για να παραδοθεί τελικά σε όργανα του τμήματος Ασφαλείας.
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ
Στο τμήμα Ασφαλείας της πόλης μας όπου κρατείται ο δράστης, προσήλθε χθες το πρωί ο Εισαγγελέας κ. Μαρόπουλος. Στη συνέχεια ο Ζαμπακάς με μεγάλη ψυχραιμία και εκπληκτική ευχέρεια λόγου, μίλησε με τους δημοσιογράφους και έδχωσε τους δικούς του ισχυρισμούς γύρω απ’ το φονικό.
-Πίναμε, λέει το απόγευμα προχθές στο καφενείο του Γεωργίου Μπαντόλια, που είναι ανεψιός μου. Έφυγα σε λίγο και πήγα στο μαγαζί του Ευάγ. Στ. Βότσιου για να κάνω ένα τηλεφώνημα σε ανεψιά μου στα Τρίκαλα. Εκεί συνέχισα το πιοτό με παρέα συγχωριανών, μεταξύ των οποίων και ο αδειούχος χωροφύλακας Γεώργιος Πλεξίδας συγγενής του καταστηματάρχη. Στη παρέα επίσης ήταν και ο Ευάγ. Παπαχρήστος γαμπρός απ’ ανεψιά μου, με τον οποίο μένουμε μαζί στο σπίτι.
Εκεί – συνεχίζει ο δράστης – συζητούσαμε, υπό τύπου αστειότητος, διάφορα περιστατικά απ’ τα παιδικά μας χρόνια και γύρω απ’ την  πολιτική. Ο καταστηματάρχης ήταν το 1944 υπεύθυνος του ΕΛΑΣ του χωριού, αλλά τώρα είναι δεξιός. Κατά τη συζήτηση το βάρος της ευθύνης ρίχνονταν στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ ότι έκανε εγκλήματα. Εγώ αντιδρούσα λέγοντας ότι αφού εσύ ήσουν υπεύθυνος του ΕΛΑΣ πως ήταν δυνατόν να έχουμε εμείς οι άλλοι ευθύνη, οι παρακατιανοί και μας την ρίχνετε, ενώ εγώ είμουνα για τον τύπο ενώ την απόφαση την παίρναν άλλοι. Την στιγμή εκείνη μπήκε στο κατάστημα και το θύμα, ο μπατζανάκης μου Ευάγ. Βότσιος και πήρε μέρος στη συζήτηση. Εγώ όμως από προηγούμενες συζητήσεις μαζί του επειδή είχαμε παρεξηγηθεί του είχα πει να μη μπαίνει στη συζήτηση όταν συζητάω εγώ. Αυτός όμως δεν συμμορφώθηκε και άρχισε να μ,ε βρίζει «κάθαρμα θα σε ξεβρακώσω στην πλατεία, που θα μου πάτε θα σας δέσω κώλο με κώλο, έχω πιστόλι κι όποιος μπορεί ας κουνηθεί. Είσαι ο μόνος άνθρωπος που δεν πρέπει να μιλά γιατί είσαι κλέφτης και απατεώνας, πήρες λεφτά και δεν τά΄δωσες». Επίσης κάτι ανέφερε για την κηδεία της φρειδερίκης. Επίσης- συνέχισε ο δράστης – έλεγε ότι αυτός κάνει κουμάντο στα ΤΕΑ του χωριού. Και προχώρησε και στα οικογενειακά μας.
-Εσύ δεν είσαι άντρας και χτυπάς τη γυναίκα σου.
Η ΣΥΜΠΛΟΚΗ
Στη συνέχεια ο δράστης είπε ότι πήγε στο σπίτι του, είπε τα συμβάντα στη γυναίκα του Μαρία κι εκείνη ξεκίνησε για το σπίτι του μπατζανάκη του. Ακολούθησε και ο ίδιος και όταν τα πράγματα οξύνθηκαν και ο Βότσιος χτυπούσε τη γυναίκα του επενέβηκε και ο ίδιος. Τότε ο Βότσιος φώναξε τον πατέρα του να φέρει το πιστόλι απ’ το σπίτι…
-Είχα μαζί μου το μαχαίρι – ισχυρίζεται ο δράστης- απ’ το μεσημέρι πο έκοψα λεναν τενεκέ και τη στιγμή που ο Βότσιος πήγαινε προς την πίσω πόρτα του σπιτιού του τον ακολούθησα και τον μαχαίρωσα ενώ έτρεχε. Είμουνα έξω φρενών και πιομένος.
ΦΥΓΗ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΟΚΑΝΟ
Έπειτα ο δράστης ισχυρίστηκε πως πήγε στο σπίτι του πήρε το παλιό μονόκανο και φυσίγγια για ασφάλειά του και μαζί με το χωριανό του Αθαν. Νάκα, στον οποίο είπε τι συμβαίνει, έφτασαν στο Ελευθεροχώρι κι από εκεί στα Μπλετσέικα, αναζητώντας αυτοκίνητο για να φύγει. Τελικά βρήκαν τον γνωστό στον Νάκα, Κων. Ντάκο απ’ τον Εξάλοφο που με το αυτοκίνητό του τους πήγε στο Διαλεχτό, απ’ όπου κατάγεται η γυναίκα του, για να κρυφτεί. Μετάνοιωσε όμως και κατευθήνθηκαν στη Χρυσαυγή στο σπίτι του εξαδέλφου του ανεψιού του, προέδρου της κοινότητας Δημ. Παπαχρήστου που με το αυτοκίνητό του τον μετέφερε σε καραγιαπί στη συνοικία Μπάρα, όπου και πέρασε το βράδυ του για να παραδοθεί την επομένη.
ΜΕ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ
Δικαιολογώντας την πράξη του ο δράστης είπε ότι το θύμα ήταν προκλητικός και ήθελε να επεμβαίνει και στα οικογενειακά του. Ήταν χιλιάδες φορές που έκανα υπομονή για να μην καταλήξω σ’ αυτό που έγινε.
ΜΕΤΑΝΟΙΩΝΕΙ
Σε σχετική ερώτηση αν μετανοιώνει για το έγκλημα ο δράστης είπε: Είναι δυνατόν να γίνει ένα έγκλημα και να μην είναι κανένας μετανοιωμένος και αναστατωμένος;
Τέλος είπε ότι παρ’ όλο που είναι της 5ης δημοτικού διάβασε λογιστική, πολιτική οικονομία, φιλοσοφία και έβγαλε την κομματική σχολή του Ε.Α.Μ., ήταν δε πάντα κοντά στον Άρη Βελουχιώτη.
ΕΓΙΝΕ Η ΚΗΔΕΙΑ
Χθες το απόγευμα έγινε στο Βαλτινό η κηδεία του θύματος Ευάγ. Βότσιου, για τον οποίο οι συγχωριανοί του συμφωνούν ότι μπορεί νάχε τις πολιτικές του πεποιθήσεις, αλλά ήταν καλός άνθρωπος.
ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το έργο της προανακρίσεως τόσο του δράστη, όσο και των άλλων προσώπων που είδαν το έγκλημα ή πήραν μέρος στην φυγή του γίνονται στο τμήμα Ασφαλείας με την προσωπική εποπτεία του Διοικητού Χωροφυλακής κ. Σελίμη τον διοικητή της υποδιοικήσεως μοίραρχο κ. Αγγελάκη».





Σκοτώθηκε ανδρόγυνο από το Βαλτινό σε τροχαίο

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 21ης Σεπτεμβρίου 1982 διαβάζουμε μια θλιβερή είδηση η οποία αφορά στο θάνατο του ανδρόγυνου Ηλία και Ζωής Σταμούλη, από το Βαλτινό, σε τροχαίο δυστύχημα. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Την Κυριακή το μεσημέρι
ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
Άλλοι τραυματίες
Δυο νεκροί και ένας βαριά τραυματίας είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής στο δρόμο Βαλτινού – Τρικάλων.
Νεκροί είναι ο Ηλίας Σταμούλης ετών 59 γεωργός και η σύζυγός του Ζωή 61, κάτοικοι Βαλτινού, ενώ βαριά τραυματισμένη είναι η 17χρονη μαθήτρια Λυκείου Ευθυμία Γκιζλή από την Αμμουδιά.
Το δυστύχημα συνέβη στις 2.15 μ.μ. της Κυριακής στο 3ο χιλ. της οδού Βαλτινού – Τρικάλων, όταν το υπ’ αριθμ. ΤΝ 3034 ΙΧ. Φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Δημήτριος Μπούγας, ετών 16, μαθητής, κάτοικος Αμμουδιάς, συγκρούσθηκε με δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο Ηλίας Σταμούλης. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί επί τόπου η Ζωή Σταμούλη που συνεπέβαινε στο μοτοποδήλατο και να τραυματισθούν βαριά ο Ηλίας Σταμούλης και η Ευθυμία Γκιζλή, που συνεπέβαινε στο φορτηγό αυτοκίνητο.
Ο Ηλίας Σταμούλης και η Ευθυμία Γκιζλή παραλήφθηκαν αμέσως και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο όπου όμως μετά τις πρώτες βοήθειες και λόγω της σοβαρότητος της καταστάσεως κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη.
Καθ’ οδόν όμως και ο Ηλίας Σταμούλης απεβίωσε. Η Γκιζλή με βαρύ κάταγμα στο κρανίο εισήχθη και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Άγιςο Γεώργιος Θεσσαλονίκης».





Σκοτώθηκε σε τροχαίο 35χρονος οικοδόμος απ’ το Βαλτινό

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 27ης Ιουλίου 1985 διαβάζουμε μια θλιβερή είδηση η οποία αφορά στο θάνατο του Νικολάου Γεωργ. Κουφοχρήστου. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:


«ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Ι.Χ. ΜΕ ΨΥΓΕΙΟ
ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ 35ΧΡΟΝΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΑΠ’ ΤΟ ΒΑΛΤΙΝΟ
Βαριά τραυματίστηκε ο οδηγός του Ι.Χ.
Ένας νεκρός και ένας βαριά τραυματίας είναι ο απολογισμός μετωπικής συγκρούσεως δύο αυτοκινήτων που σημειώθηκε χθες στις 6.30 περίπου το απόγευμα στο 18ο χιλμ. Της οδού Τρικάλων – Πύλης λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω από το πρατήριο υγρών καυσίμων Πανάγου.
Συγκεκριμένα το ΒΑ 9836 ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αθανάσιος Ιωάν. Τσιατσιάβας, οικοδόμος, ετών 39, έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών από το Νεοχώρι, κάτοικος Βαλτινού, όπου ήταν νυμφευμένος, που κατευθύνονταν από την Πύλη προς τα Τρίκαλα, ξέφυγε από την πορεία του για άγνωστη αιτία και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, όπου συγκρούσθηκε μετωπικά με το υπ’ αρ. ΤΚΑ 4337 ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο (ψυγείο κρεάτων) που οδηγούσε ο Βησσαρίων Κων. Χασιώτης, κάτοικος τρικάλων και κατευθύνονταν προς την Πύλη.
Από τη σύγκρουση η οποία ήταν σφοδρότατη σκοτώθηκε επί τόπου ο Νικόλαος Γεωργ. Κουφοχρήστος ετών 35, άγαμος, κάτοικος Βαλτινού, οικοδόμος που συνεπέβαινε στο ΙΧ επιβατικό και τραυματίστηκε βαριά ο Αθ. Τσιατσιάβας, ο οποίος διακομίσθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Τρικάλων.
Οι Τσιατσιάβας και Κουφοχρήστος επέστρεφαν στο Βαλτινό από την Ελάτη, όπου εργαζόταν σε οικοδομή.
Στον τόπο του ατυχήματος πέγε αμέσως ο διοικητής της τροχαίας κ. Ζάχος, ο οποίος επελήφθη των σχετικών ανακρίσεων».





Τα εγκαίνια του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου Βαλτινού

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 1ης Οκτωβρίου 1985 διαβάζουμε ένα δημοσίευμα - ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του ενοριακού πνευματικού κέντρου Βαλτινού.
Το δημοσίευμα έχει ως εξής:


«Μια καινούργια πνευματική κυψέλη
Τα εγκαίνια του ενοριακού πνευματικού κέντρου Βαλτινού
Ρεπορταζ από το συνεργάτη μας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Ε. ΖΗΣΗ
Ύστερα από την αρχιερατική λειτουργία, που έγινε στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Βαλτινού από τον Σεβασμιώτατο Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιο με δεκάδα ιερέων και διακόνων, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 1985, και σε μια πανηγυρική και ηλιόλουστη ατμόσφαιρα, ετελέσθηκαν τα εγκαίνια του νεόδμητου ενοριακού πνευματικού κέντρου Βαλτινού «Ο Μέγας Αθανάσιος» που ανήγειρε η αγάπη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και ενοριτών Βαλτινού για τις πνευματικές ανάγκες του χωριού.
Μια πρόσκληση αγαπητού φίλου και εκλεκτού συμπολίτη μας μ’ έφερε οικογενειακώς εκεί, όπου βρέθηκα σ’ ένα οικείο περιβάλλον που με εντυπωσίασε ο αυθορμητισμός, η εγκαρδιότητα και η αβροφροσύνη πλείστων γνωστών προσώπων και τότε θαύμασα την ψυχική επαφή των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου.
Μετά την εκπλήρωση των θρησκευτικών μου καθηκόντων θαύμασα το ωραίο πνευματικό κέντρο, που με ανοιγμένες τις αγκάλες του μας καλωσόριζε και μας υπογράμμιζε το χρέος για συμπαράσταση. Σιωπηρά έκαμα μια υπόσχεση και πιστεύω να πραγματοποιηθεί, γιατί αυτός ο αγνός και διψασμένος κόσμος έχει ανάγκη από τη δικιά μας συμπαράσταση, που τη νοιώθουμε να θερμαίνεται από μια ομάδα εκλεκτών ανθρώπων.
Την ωρισμένη ώρα (10.30 π.μ.) από τον ευρύχωρο εξώστη του ενοριακού πνευματικού κέντρου τελέστηκαν σεμνοπρεπώς τα εγκαίνια από τον ποιμενάρχη μας κ.κ Αλέξιο και πολλούς κληρικούς ενώπιον ενός πλήθους κατοίκων του Βαλτινού και των περιχώρων μεταξύ δε αυτών παραβρέθηκαν και αρκετοί κάτοικοι των Τρικάλων.
Μετά το πέρας των εγκαινίων ο εφημέριος του Βαλτινού Κ. Ζαχαράκης απήυθυνε εμπνευσμένο λόγο, τον οποίο και δημοσιεύουμε κατωτέρω:
«Σεβασμιώτατε, άγιοι πατέρες, κυρίες και κύριοι:
Στην ενορία μας υπήρξε πάντοτε το πρόβλημα της ελλείψεως χώρου για τη στέγαση των κατηχητικών σχολείων, των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής, της Βιβλιοθήκης και για την εξυπηρέτηση των διαφόρων άλλων αναγκών της ενορίας.
Η έλλειψη του χώρου έγινε εντονότερη αφ’ ότου ιδρύθηκε και λειτουργεί στο χωριό γυμνάσιο και λύκειο. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού μας για να δώσει οριστική και πλήρη λύση στο πρόβλημα αυτό αποφάσισε, υπό τας ευλογίας του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη μας κ.κ. Αλεξίου με την πρόθυμη συνεργασία των ενοριτών και με άλλους πιστούς, να ανεγείρει ένα Χριστιανικό Πνευματικό Κέντρο.
Η θεάρεστη αυτή απόφαση έγινε πραγματικότητα μέσα σε 10μηνο χρονικό διάστημα. Ήδη βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλω ότι το πνευματικό μας Κέντρο ενεγέρθηκε και αποτελεί πλέον το κόσμημα της ενορίας και του χωριού μας.
Και είναι αυτός ο γλυκύς καρπός της πίστεως των θεοσεβών ενοριτών και άλλων πιστών χριστιανών. Ανεγέρθηκε με δωρεές τους, με τη φροντίδα του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ιερού ναού μας και προπαντός με τις ευχές την κατέυθυνση και το στοργικό ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αλεξίου.
Ο προορισμός του Πνευματικού Κέντρου είναι πολύ υψηλός. Στο χριστιανικό Kέντρο θα γίνεται συστηματικά:
-Η χριστιανική πνευματική κατάρτιση και η ψυχική καλλιέργεια των ενοριτών και ιδίως των νέων και νεανίδων του χωριού, που αποτελούν την χρυσή ελπίδα της εκκλησίας και της κοινωνίας μας.
-Το Πνευματικό Κέντρο με την χριστιανική διδασκαλία με τη μελέτη της Αγ. Γραφής με την καλλιέργεια αρετών με την υψηλή ποιοτικώς ψυχαγωγία, με την όλη κοινωνική δράση και χριστιανική ζωή, θα γίνει μια ζωντανή πνευματική κυψέλη, η οποία εμπνευσμένη από την πίστη του Χριστού, θα εργάζεται αθόρυβα μεν, αλλά δραστήρια και αποδοτικά με τις ευλογίες της Αγ. Του Χριστού εκκλησίας μας και με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, μέσα σε ατμόσφαιρα αγάπης και ενότητας χριστιανικής, η οποία θα αρωματίζεται με το θείον άρωμα της πνευματικής ευωδίας.
Ειδικότερα το ενοριακό πνευματικό κέντρο θα εξυπηρετεί:
-Τα κατηχητικά σχολεία των μαθητών του δημοτικού σχολείου, του γυμνασίου και του λυκείου.
-Θα γίνονται οι κύκλοι μελέτης της Αγ. Γραφής των ανδρών, των γυναικών και των νέων μητέρων.
Θα πραγματοποιούνται ομιλίες και διαλέξεις με θέμα τα χριστιανικά, επιστημονικά από επιστήμονες (θεολόγους, εκπαιδευτικούς κλπ.).
-Θα στεγάζεται βιβλιοθήκη με βιβλία: χριστιανικά, επιστημονικά, ιστορικά, λογοτεχνικά, παιδαγωγικά και θα λειτουργεί, γι αυτό, σε καθωρισμένες ημέρες και ώρες, το κέντρο ως αίθουσα αναγνωστηρίου.
-Θα οργανωθεί εκκλησιαστική μαθητική χορωδία για να ψάλλει κάθε Κυριακή στο ναό μας.
-Θα προσφέρεται στους νέους και στις νέες μας, υψηλή ποιοτικά ψυχαγωγία ωφέλιμη οργανωμένη επάνω σε χριστιανική βάση:
α) Με μουσική ή μουσικούς δίσκους ή κασέτες, ύμνους, εκκλησιαστικούς, με τραγούδια χριστιανικά, εθνικά.
β) Με εθνικές και χριστιανικές εορτές και παραστάσεις.
γ) Με παιχνίδια επιτραπέζια κ.ά.
δ) Με προβολή ταινιών και φωτεινών εικόνων με θέματα: χριστιανικά, τοπία, ιστορικά, αρχαιολογικά.
-Με την ευχάριστη ψυχαγωγία, με την χαρούμενη γενικά ατμόσφαιρα, που θα δημιουργούμε στο πνευματικό κέντρο θα προσελκύουμε τους νέους και τις νέες στο χριστιανικό ενοριακό κέντρο, με συνέπεια να προστατεύουμε αυτούς από τας δισκοτέκ, καφετέριες και άλλα κέντρα, που καταστρέφουν τους νέους μας ψυχικά και σωματικά.
-Θα λειτουργεί περιοδικά και ως κέντρο εθελοντικής αιμοδοσίας για τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού.
-Θα χρησιμοποιείται και ως αίθουσα θρησκευτικών τελετών.
- Το ενοριακό κέντρο θα συμπληρώνει το λατρευτικό και αγιαστικό έργο του ναού.
-Θα συμπληρώνει το παιδαγωγικό και ανθρωποπλαστικό έργο του σχολείου.
-Η πολύμορφη πνευματική εργασία, που θα γίνεται στο κέντρο τούτο, θα φέρει: την ψυχική, την πνευματική, την πολιτιστική εξύψωση των κατοίκων του χωριού μας αρωματισμένη με τη χριστιανική διδασκαλία και θεοσέβεια.
-Με άμεσο αγαθό αποτέλεσμα: Να εξαλειφθούν από τις καρδιές οι εχθρότητες, τα μίση και τα πάθη και στη θέση τους να έρθει ως ευλογία Θεού η αγάπη, η ομόνοια και η ενότητα μεταξύ των κατοίκων.
-Η θεία φωτεινή διδασκαλία, η υψηλή και υπεύθυνη εργασία μέσα σ’ αυτό το πνευματικό θερμοκήπιο, θα εξευγενίσει τις ψυχές των ενοριτών και ιδίως των νέων. Θα διαπλάσει ηθικούς και ενάρετους χαρακτήρες:
Νέους διαποτισμένους με χριστιανικό αίμα και φρόνημα, με τους οποίους θα τροφοδοτεί την οικογένεια, την κοινωνία, την επιστήμη, την πατρίδα και την εκκλησία.
Το ενοριακό πνευματικό κέντρο θα είναι η καρδιά της ενορίας και ο πνευματικός φάρος που θα φωτίζει καρδιά και νου χιλιάδων νέων και ενήλικων πολλών γενεών στο μέλλον».
Στο τέλος της ομιλίας του ο αιδεσιμότατος Κων. Ζαχαράκης ευχαρίστησε όλους όσους με κάθε τρόπο εβοήθησαν στην ανέγερση του πνευματικού κέντρου καθώς και όλους που παρευρέθησαν στα εγκαίνια αυτού.
Ακολούθως μίλησε ο μητροπολίτης μας κ.κ. Αλέξιος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση για την ανέγερση αυτού του κέντρου, συνεχάρη όσους εβοήθησαν στο θεάρεστο αυτό έργο όπου θα προσφέρεται εργασία ποιότητας και εν τέλει ευχήθηκε την ευόδωση των υψηλών και ωραίων οραματισμών.
Επακολούθησε προσφορά γλυκισμάτων και αναψυκτικών καθώς και ενός αναμνηστικού των εγκαινίων.
Ο υπογράφων από τη θέση της πνευματικής υπευθυνότητας που υπηρετεί επί σαράντα χρόνια, συγχαίρει όλους τους επώνυμους και ανώνυμους για την ανέγερση αυτού του Πνευματικού Κέντρου, εύχεται δε την πραγμάτωση όλων των ευγενών σκοπών και επιδιώξεών του. Παρόμοιες πρωτοβουλίες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
ΧΡΥΣ. Ε. ΖΗΣΗΣ»




Το ρεύμα σκότωσε 22χρονο φοιτητή

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 14ης Ιουλίου 1987 διαβάζουμε μια θλιβερή είδηση η οποία αφορά στο θάνατο του 22χρονου Σπύρου Πράττα. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:


«Χθες στο Βαλτινό Το ρεύμα σκότωσε 22χρονο φοιτητή
Όταν αρδευτικός σωλήνας ήρθε σ’ επαφή με καλώδια
Από ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης κεραυνοβολήθηκε χθες σε αγροτική περιοχή της κοινότητας Βαλτινού ο Σπύρος Αθαν. Πράττας, 22 χρονών, φοιτητής της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.
Ο άτυχος φοιτητής προκειμένου να ποτίσει το καλαμπόκι του πατέρα του εφόρτωνε αρδευτικούς σιδηροσωλήνες από πλατφόρμα τρακτερ όταν, από απροσεξία του, ένας από τους σωλήνες αυτούς ήρθε σε επαφή με καλώδια υπερκείμενης γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης ρεύματος με συνέπεια να βρει ακαριαία το θάνατο.
Οι γονείς του θύματος έχουν μια ακόμα θυγατέρα παντρεμένη.
Η θλιβερή είδηση μόλις έγινε γνωστή στο Βαλτινό βύθισε όλους τους κατοίκους του στο πένθος, γιατί ο νεαρός φοιτητής εκτιμούνταν ιδιαίτερα για τον χαρακτήρα και την εργατικότητά του».





Πέθανε σε γήπεδο του Μονάχου 22χρονος έλληνας μετανάστης

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 10ης Σεπτεμβρίου 1989 διαβάζουμε για τον ξαφνικό θάνατο 22χρονου μετανάστη Κωνσταντίνου Ε. Τσιγάρα από το Βαλτινό.
Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο
Πέθανε σε γήπεδο του Μονάχου 22χρονος έλληνας μετανάστης
Καταγόταν από το Βαλτινό Τρικάλων
Πέθανε ξαφνικά την Κυριακή το απόγευμα σε γήπεδο του Μονάχου, ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο, ο 22χρονος Έλληνας μετανάστης Κωνσταντίνος Ευαγγ. Τσιγάρας, από το Βαλτινό Τρικάλων.
Όπως έγινε γνωστό, ο θάνατος ήταν σχεδόν ακαριαίος. Ο ατυχής νέος σε κάποια αγωνιστική του προσπάθεια, έχασε τις αισθήσεις του και σωριάστηκε στο έδαφος. Αμέσως έτρεξαν κοντά του οι γιατροί του γηπέδου και το ασθενοφόρο, αλλά παρά τις προσπάθειές των, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το μοιραίο. Στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε καρδιακό επεισόδιο.
Σημειώνεται ότι ο Κων/νος Τσιγάρας που σπούδαζε οδοντοτεχνίτης, ζούσε, από πολλά χρόνια στη Γερμανία, με τους εργαζόμενους εκεί, από το 1963, γονείς του, και με την αδελφή του Αικατερίνη, 19 ετών.
Πρόσφατα όλοι τους είχαν έλθει στην Ελλάδα κι έμειναν στο Βαλτινό και στη γεννέτειρα της μητέρας Διαλεχτό.
Στη Γερμανία ο Κων/νος Τσιγάρας επέστρεψε πριν από 10 ημέρες και με τον πατέρα του. Η μητέρα του έμεινε στην Ελλάδα με την αδελφή του, γιατί η τελευταία δίνει αυτές τις μέρες εξετάσεις στην Αθήνα για την εισαγωγή της στη Γερμανική Φιλιλογία.
Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Κων/νου Τσιγάρα προκάλεσε ζωηρή συγκίνηση στους κατοίκους του Βαλτινού.
Η σορός του Κων. Τσιγάρα αναμένεται να διακομισθεί εντός της εβδομάδος στο Βαλτινό, όπου θα γίνει και η κηδεία του».


Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 14ης Σεπτεμβρίου 1989 διαβάζουμε για το ίδιο θέμα τα εξής:
«Κηδεύεται αύριο στο Βαλτινό ο 22χρονος μετανάστης
Η σορός του 22χρονου μετανάστη Κώστα Τσιγάρα διακομίζεται στην γεννέτειρά του Βαλτινό, όπου θα κηδευθεί αύριο Παρασκευή και ώρα 11 π.μ. από τον εκεί Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.
Ως γνωστόν ο Κώστας Τσιγάρας πέθανε από καρδιά μέσα στο γήπεδο του μονάχου της Δ. Γερμανίας, ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο».





Θύμα τροχαίου 12χρονος μαθητής στο Βαλτινό

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 6ης Ιουλίου 1993 διαβάζουμε την είδηση του τροχαίου δυστυχήματος με θύμα τον 12χρονο μαθητή Κώστα Αντ. Μάμαλη. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:


«Στο χωριό Βαλτινό 12χρονος μαθητής θύμα τροχαίου
Επέβαινε σε ποδήλατο που συγκρούστηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο
Θανάσιμα τραυματίστηκε χθες, στις 2.30 μ.μ. στο Βαλτινό Τρικάλων 12χρονος μαθητής δημοτικού σχολείου, όταν το ποδήλατο στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο.
Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Αντ. Μάμαλη, από το Βαλτινό του οποίου το ποδήλατο συγκρούσθηκε, σε διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Τρικάλων – Βαλτινού με κοινοτική οδό, με το υπ’ αριθμ. ΤΚΒ 9144 Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Σωτήριος Ηλ. Χρισταντώνης, 34 χρονών, πολιτικός μηχανικός, κάτοικος Τρικάλων.
Ο άτυχος μαθητής διακομίσθηκε στο γενικό νοσοκομείο Τρικάλων όπου στις 4.15 μ.μ. και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, υπέκυψε στα τραύματά του.
Ο οδηγός του Ι.Χ. συνελήφθη αλλά αργότερα με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα της Περιφέρειας».




Θανατηφόρο «καρτέρι»

Στην εφημερίδα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» της 9ης Δεκεμβρίου 1994 διαβάζουμε μια είδηση για ένα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με νεκρό το Χρήστο Α. Γουλόπουλο, από το Βαλτινό. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Θανατηφόρο «καρτέρι» σε Τρικαλινό
Παρασύρθηκε από νταλίκα ενώ σταμάτησε λόγω άλλου τροχαίου.
Με το αίμα 35χρονου Τρικαλινού βάφτηκε χθες το πρωί η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της διασταύρωσης του χωριού Κάστρο, όταν ο οδηγός ΙΧ φορτηγού δεν τον αντιλήφθηκε έγκαιρα, λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή, με αποτέλεσμα να τον παρασύρει τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά και η 30χρονη σύζυγός του.
Συγκεκριμένα το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε χθες το πρωί στις 8.15 στο 110 χλμ. Της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας όταν ο Χρήστος Αντ. Γουλόπουλος, 35 χρονών, επιχειρηματίας κάτοικος Τρικάλων, που οδηγούσε το ΤΚΑ 9531 ΙΧ επιβατικό και κατευθυνόταν προς την Αθήνα, αναγκάστηκε να παρκάρει το αυτοκίνητό του λόγω της «καραμπόλας που είχε δημιουργηθεί σε αυτό το0 σημείο της εθνικής οδού.
Ο Χρ. Γουλόπουλος αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητό του για να δει τι ακριβώς συμβαίνει και πριν απομακρυνθεί από αυτό, το διερχόμενο AL 3540872 ΔΧ φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χριστόδουλος Αθ. Νεστορίδης 46 χρονών, κάτοικος Θεσσαλονίκης, προσέκρουσε στο αυτοκίνητό του και στη συνέχεια παρέσυρε τον άτυχο συμπολίτη.
Από το τραγικό αυτό ατύχημα τραυματίστηκε θανάσιμα ο Χρ. Γουλόπουλος που άφησε την τελευταία πνοή του στην άσφαλτο, ενώ ελαφρά τραυματίστηκε η σύζυγος του Γεωργία Γουλοπούλου, που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο και υπέστη νευρικό κλονισμό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι διεκόπη στην εθνική οδό, σε αυτό το σημείο, η συγκοινωνία για περίπου δυο ώρες.
Η είδηση του θανάτου του 35χρονου έπεσε σαν κεραυνός στην τρικαλινή κοινωνία αφού ήταν γνωστός επιχειρηματίας και εξαίρετος άνθρωπος.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 11.00 το πρωί στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Σαραγίων».




Βαλτσινιώτης ο ηρωικός πυροσβέστης

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» της 13ης Μαίου 1997 γίνεται αναφορά στις ηρωικές προσπάθειες του Βαλτσινιώτη Ευθύμιο Καραθανάση για τη διάσωση τριών κοριτσιών που εγκλωβίστηκαν σε βράχο της Κερατέας. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Βαλτσινιώτης ο ηρωικός πυροσβέστης
Από το χωριό Βαλτινό κατάγεται ο πυροσβέστης της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών (ΕΜΑΚ) Θύμιος Καραθανάσης, που αναδείχθηκε ήρωας κατά την επιχείρηση διάσωσης των τριών κοριτσιών που εγκλωβίστηκαν σε βράχο της Κερατέας.
Ο Θύμιος Καραθανάσης, ο οποίος υπηρετεί χρόνια στην ειδική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών κλήθηκε πολλές φορές για να αντιμετωπίσει δύσκολα περιστατικά και πάντα τα κατάφερε.
Εκτός όμως από ευσυνείδητος πυροσβέστης είναι και ένας αξιόλογος άνθρωπος και οι συγχωριανοί του γνωρίζουν πολύ καλύτερα το τελευταίο.





Η αναπαράσταση απελευθέρωσης των Τρικάλων

Στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» της 17ης Οκτωβρίου 1997 υπάρχει μια ολοσέλιδη αναφορά για τις εκδηλώσεις από την αναπαράσταση απελευθέρωσης των Τρικάλων από τους Τούρκους που έγιναν στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της 150 ετηρίδας της επαναστάσεως του 1821. Είχαν γίνει στις 22 Μαρτίου 1971 στην πόλη των Τρικάλων και συμμετείχε μεγάλο τμήμα φουστανελοφόρων ιππέων από το Βαλτινό. Το δημοσίευμα έχει ως εξής: 

«Το Μάρτιο του 1971 από τη ΦΕΤ
Η αναπαράσταση απελευθέρωσης των Τρικάλων από τους Τούρκους
Γράφει ο Γλαύκος Πανσέληνος
Στα πλαίσια της 150ετηρίδας από την επανάσταση του 1821, που γιορτάστηκε Πανελλήνια το 1971, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Τρίκκης με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον Αρχαιολόγο – ιστορικό κ. Γεώργιο Ζιάκα συνέλαβε την ιδέα να γιορταστεί και στην πόλη μας η απελευθέρωση αυτής ύστερα από δουλειά Ασιατικής τυραννίας 467 χρόνων και να δώσει παράλληλα το έναυσμα στο Δήμο Τρικκαίων να καθιερώσει κατ’ έτος τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης.
Δυστυχώς καμιά συνέχεια δεν δόθηκε ούτε από το Δήμο, ούτε από τη Νομαρχία. Αξίζει συνεπώς να αναφερθούμε σ’ εκείνη την ηρωϊκή προσπάθεια.
Ο κ. Γεώργιος Ζιάκας μετέβη στην Κοινότητα Βαλτινού και με τη συνεργασία του τότε Προέδρου της Κοινότητας Βαλτινού και κοινοτικών συμβούλων συγκέντρωσαν περί τα 70 άλογα (ορισμένα και από διπλανά χωριά) και άρχισαν να τα κάνουν δοκιμαστικές παρελάσεις στον κεντρικό δρόμο του Βαλτινού με συνοδεία ταμπούρλων και σάλπιγγας. Τα άλογα, ασυνήθιστα, άρχισαν να φεύγουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, παρά τις προσπάθειες των καβαλαραίων. Με επίμονες προσπάθειες και πότε με παλαμάκια και πότε με μουσική κατορθώθηκε να «στρώσουν» τα άλογα. Στη συνέχεια παραγγέλθηκαν ανάλογες στολές φουστανέλας από τα ανάκτορα των Αθηνών, τις οποίες θα φορούσαν οι καβαραραίοι. Και αφού ετοιμάστηκε από τον κ. Γεώργιο Ζιάκα ένα ειδικό – ιστορικό κείμενο για το πώς έλαβε χώρα η έλευση και η είσοδος του Ελληνικού στρατού στα Τρίκαλα και αφού το σπικάρισε στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας συνεννοήθηκε με τη Δημοτική Αρχή, τη Νομαρχία, την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, τον περιφερειακό έφορο Προσκόπων και το τότε σώμα Αλκίμων για την καλύτερη διοργάνωση της αναπαράστασης, έφτασαν όλοι μαζί στο ποθητό αποτέλεσμα.
Έτσι την Δευτέρα 22 Μαρτίου 1971 άρχισε η εθνική εκδήλωση.
Περί την 10ην π.μ. τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπό του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Σεραφείμ στην πλατεία του ήρωα Χατζηπέτρου.
Μετά το τέλος της δεήσεως ο Δήμαρχος Τρικκαίων δεξιώθηκε τους επισήμους στο Δημαρχείο. Μετά τη δεξίωση οι επίσημοι ανήλθον επί ειδικής εξέδρας που στήθηκε στην οδό Ασκληπιού προ του Δημαρχείου. Παρευρίσκονταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ, ο Πρωτοσύγκελος κ. Στέφας μετά του κλήρου, ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Κατερνιάς, ο στρατιωτικός Διοικητής, ο Δήμαρχος κ. Μάτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηστεργίου, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου ένθεν και ένθεν της οδού Ασκληπιού από σιδηροδρομικού σταθμού μέχρι κεντρικής γέφυρας του Ληθαίου.
Μπροστά οι σαλπιγκτές και μετά ακολουθούσε το τμήμα των φουστανελοφόρων ιππέων με αρχηγό τον Κων/νο Ψύχο που εκπροσωπούσε το στρατηγό Σούτσο και άλλους επιτελείς που αναπαρίσταναν οι Βάϊος Σταμούλης, Σωτ. Πέτρος, Ν. Βότσιος Αθ. Ριζαριώτης, Γ. Κουφοχρήστος, Ν. Χασιώτης, Κων/νος και Ναπολέων Σταμούλης, Γ. Κλιάκος, Μιχ. Δήμος, Βας. Τσιγάρας, Βας. Κράβαρης, Ιωάν. Χριστάκος, Γεώρ. Βαγγελός και πολλοί άλλοι.
Τμήμα Αλκίμων Νέων με φέσια και ανάλογες στολές αναπαρίσταναν τους προσκυνημένους Τούρκους. Οι μπάντες της στρατιάς και του Δήμου παιάνιζαν νικητήρια εμβατήρια, ενώ κατά διαστήματα την ατμόσφαιρα αναρρίπιζε το βροντερό κείμενο του κ. Ζιάκα που εκφωνούσε ο κ. Χ. Λιάκος. Όταν οι καβαλαραίοι έφτασαν στο ύψος του Δημαρχείου, τότε ο αρχηγός των ιππέων κατέβηκε από το άλογό του και από μια ομάδα Τούρκων υπό τον Δήμαρχοι Τρικκαίων Χεδρή Βέη έλαβε το κλειδί της πόλης. Νεανίδες με εθνικές ενδυμασίες καθ’ όλη την διαδρομή των ιππέων έραναν με άνθη τους παρελαύνοντες.
Οι μνήμες των Τρικαλινών είχαν επιστρέψει πίσω και έβλεπαν τον περήφανο Στρατηγό Σούτσο επικεφαλής της 1ης φάλαγγας μαζί με το Συνταγματάρχη Καμπάνη και τον επικεφαλής της 2ης φάλαγγας άξιο απόγονο του Στρατάρχη της Ρούμελης συνταγματάρχη Καραϊσκάκη, να παρελαύνουν στα Τρίκαλα και οι ζητοκραυγές των χθεσινών σκλάβων να φτάνουν στα μεσούρανα, ενώ δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης να κυλούν αδιάκοπα. Έστρωναν τα πανωφόρια τους οι Τρικαλινοί για να περάσει επάνω τους ο θριαμβευτής Ελληνικός στρατός.
Είναι σαν να άκουγαν τους στίχους πούχαν ετοιμάσει οι Τρικαλινοί.
«Χαίρε, εγείρου Θεσσαλία,
σφόγγισε τα δάκρυά σου
στεναγμούς και θρήνος παύσου
λήγουν τα δεινά σου».
Είναι σαν να άκουγαν τους στίχους των μαθητών των σχολείων.
«Θολοί ειν’ οι οφθαλμοί σου
είναι κάτωχρα τα χείλη
δίχρωμοι οι παρειαί σου
και η όψις, Πατρίς φυλή».
«Η Ελλάς θερμάς αγγάλας
ω Πατρίς μας, Σοι προβάλει
και με δόξα αλουργίδα
μητρικώς σε περιβάλλει».
Είναι σαν να έβλεπαν τους ηρωικούς τσολιάδες και φουστανελοφόρους στρατιώτες να παρελαύνουν καμαρωτά και να αποσύρονται στις όχθες του Ληθαίου για καταυλισμό.
Είναι σαν να βλέπουν την δοξολογία στην Αγία Επίσκεψη με 4 Μητροπολίτες, επισκόπους και πλήθος κληρικών και λαών και ν’ ακούνε το πατριωτικότατο ποίημα που απήγγειλε στην εκκλησιά ο Ηπειρώτης ποιητής, Χρήστος Χρηστοβασίλης.
«Αδέλφια καλώς ήρθατε Αδέλφια αγαπημένα
Με το σταυρό στο Φλάμπουρο με τα σπαθιά ζωσμένα
Σας επονέσαμε πολύ καρτέρει και καρτέρει
Ξαρματωμένοι και γυμνοί στο Τούρκικο το χέρι
 Πο΄της σκλαβιάς το βογγητό πο τα στενάγματά μας
Εστράβωσαν τα μάτια μας τηρώντας και τηρώντας
Το δρόμο να μας έρθετε σαν αετοί πετώντας
Να φέρετε την λευτεριά την νεκρανάστασή μας
Και να ησυχάσει αδούλευτο το μαύρο το κορμί μας.
Αδέλφια λεοντόκαρδα ολίγο αναπαυθείτε
Μέσα εδώ στον τόπο μας μα μη ξαμαρτωθείτε
 Τ΄ έχουμε δρόμο γρήγορα… κοιτάτε τη αντάρα
Σηκώνεται στην Ήπειρο, στο Λούρο, στη Χειμάρα
 Έχομε αδέλφια μέσα εκεί αδέρφια αδικημένα
 Κι αναστενάζουνε πικρά που μείναν σκλαβωμένα
 Συντάζονται δε δέχονται να είναι ακόμα δούλοι
 Κι ο Τούρκος να τους κάθεται στα Γιάννινα στο Σούλι».
Μετά την παρέλαση που σκόρπισε ρίγοι συγκινήσεως το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου αναπαράσταση του Κρυφού Σχολειού.
Για την καλύτερη διοργάνωση της αναπαράστασης αυτής συνεργάστηκαν ο Πρωτοσύγκελος Γεώργιος Στέφας, ο Γεώργιος Ζιάκας, ο Χρ. Κωστούλας, ο Γεώργ. Λυγάτσικας, ο Γεώργιος Πρίσης, ο ιερέας Νικ. Τριανταφύλλου, μαθητές γυμνασίων.
Την αναπαράσταση αυτή παρακολούθησαν όλοι οι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Ήταν μια αξέχαστη εθνική αναβάπτιση.
Την ίδια χρονιά ο κ. Ζιάκας κυκλοφόρησε και το ιστορικό λεύκωμα: Η Εθνική Ιστορία των Τρικάλων κατά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση το ΄21».



Αυτοκτονία 41χρονου χθες στο Βαλτινό

Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 21ης Ιανουαρίου 1999 διαβάζουμε την είδηση για την αυτοκτονία του 41χρονου Χρήστου Κων. Ρούκα. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Αυτοκτονία 41χρονου χθες στο Βαλτινό
Τραγικό τέλος έβαλε χθες στη ζωή του ένας 41χρονος γεωργός στο Βαλτινό.
Πρόκειται για τον Χρήστο Κ. Ρούκα κάτοικο Βαλτινού, τον οποίο στις 12 χθες το μεσημέρι βρήκαν απαγχονισμένο οικείοι του σε αποθήκη του σπιτιού του. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, άνδρες της οποίας έσπευσαν επί τόπου ενώ αποκλείστηκε η περίπτωση εγκληματικής ενέργειας.
Όσον αφορά τα αίτια που οδήγησαν τον 41χρονο αυτόχειρα, στο απονενοημένο διάβημα μέχρις στιγμής παραμένουν ανεξακρίβωτα.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως πιθανόν οδηγήθηκε στην αυτοκτονία εξ αιτίας οικογενειακών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.
Ο Ρούκας ήταν παντρεμένος και πατέρας δυο ανήλικων αγοριών και εκτός της αγροτικής του απασχόλησης, διατηρούσε και το κυλικείο στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Βαλτινού».

Στην ίδια εφημερίδα υπάρχει και η αναγγελία της κηδείας του αυτόχειρα Χρήστου Ρούκα.






Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στο Βαλτινό

Στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» της 14ης Σεπτεμβρίου 2004 διαβάζουμε μια θλιβερή είδηση για ένα τροχαίο δυστύχημα που έγινε στο Βαλτινό.



«Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων χθες στο Βαλτινό
Ένας νεκρός και έξι τραυματίες σε τροχαίο ατύχημα
Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 67χρονου και τον τραυματισμό άλλων έξι ατόμων, σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο δρόμο Βαλτινού – Δενδροχωρίου.
Το ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ στο ύψος του νεκροταφείου Βαλτινού και νεκρός είναι ο Χρήστος Κατσιούλης του Δημητρίου, 67 ετών κάτοικος Βαλτινού. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν τέσσερις ακόμη γυναίκες που επέβαιναν στο αυτοκίνητο - μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του οδηγού – όλοι κάτοικοι Βαλτινού. Αμέσως μετά το ατύχημα σήμανε συναγερμός στο ΕΚΑΒ για την μεταφορά των τραυματιών στο Νοσοκομείο Τρικάλων.
Στο σημείο αυτό συγκρούστηκαν το ΚΧΥ 3502 Ι.Χ. επιοβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χρήστος Κατσιούλης του Δημητρίου και το ΤΚΒ 7123 Ι.Χ. αγροτικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κωνσταντίνος Ρούκας του Χρήστου, 19 ετών.
Η σύγκρουση έγινε όταν το πρώτο αυτοκίνητο το οποίο εξέρχονταν από το χώρο του νεκροταφείου, προσπάθησε να κάνει αναστροφή. Το αγροτικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 19χρονος κατευθύνονταν εκείνη τη στιγμή προς Δενδροχώρι.
Οι τραυματίες και από τα δύο οχήματα μεταφέρθηκαν αμέσως στο Νοσοκομείο Τρικάλων όπου δύο ώρες περίπου μετά ο άτυχος 67χρονος υπέκυψε στα τραύματά του.
Από την σύγκρουση τραυματίστηκαν και οι τέσσερις γυναίκες που επέβαιναν στο πρώτο αυτοκίνητο Σταματία Κατσιούλη, σύζυγος Χρήστου, Ευαγγελία Μαγγάτου, Βασιλική Κατσιούλη του Γεωργίου, Δήμητρα Κατσιούλη του Νικολάου, ο οδηγός του δευτέρου οχήματος και ο συνεπιβάτης Ευάγγελος Ρούκας του Χρήστου, αδελφός του οδηγού.
Όλοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Τρικάλων για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Στο σημείο του ατυχήματος έσπευσαν επίσης αστυνομικοί του τμήματος Περιφέρειας Τρικάλων, το οποίο διενεργεί την έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα καθώς και αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων».

Σημείωση: Δυστυχώς, μετά από μερικές ημέρες απεβίωσε και η Βασιλική Κατσιούλη του Γεωργίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου